Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kongen tar til orde for et varmere samfunn

Kong Harald fremmet i sin nyttårstale ønsket om et varmere samfunn hvor det beste fra vår kultur og historie lever videre. Kongen trakk også fram de stadig flere ofrene for trafikkulykker, som har måttet tilpasse seg tilværelsen på nytt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det skal sterk rygg til å bære gode dager, sa de gamle. Jeg er ikke sikker på at mennesket i vårt moderne samfunn har noen påfallende trenet ryggsøyle. Vår generasjon kjennetegnes kanskje heller av de farene som følger av langvarig suksess. Rastløsheten som preger vår tid bunner gjerne i jaget etter mer. Folk må ha nok å leve av, men de må også gis noe å leve for, sa kongen.

Samliv og venner

Han framholdt at brutte relasjoner og samliv berører stadig flere mennesker og at et livslangt ekteskap ikke lenger er en selvfølge. Det har konsekvenser for flere enn de to det gjelder.

- En del unge bærer med seg erfaringer som gjør at de ikke tør å forplikte seg overfor et annet menneske. Et oppstykket helge- og hverdagsliv preger mange barns tilværelse. Nettopp derfor er det så viktig å bruke den tiden man har til fellesskap og gi rom for glede og livsutfoldelse, sa kongen.

Han kom også inn på hvor viktig det er å ta vare på vennskapsforhold i vår tid med mindre kontakt mellom generasjonene og med mange mennesker på flyttefot. Alle trenger vi noen å dele våre innerste tanker med, våre bekymringer og ikke minst våre gleder. Å ha venner som virkelig ser oss og synes vi er betydningsfulle for dem - det er en stor gave, sa kong Harald i talen.

Begivenheter

Kongen kom for øvrig inn på viktige begivenheter som kongeparet har vært med på i året som gikk og nevnte spesielt feiringen av Trondheim bys 1000-årsjubileum. Han berømmet trønderne for den måten feiringen ble gjennomført på - og for den entusiasmen alle viste.

Han benyttet også anledningen til å takke spesielt for oppmerksomheten og varmen som ble dronningen og ham selv til del under deres egen 60-års feiring i sommer.

- Det ble en stor og uforglemmelig opplevelse for oss alle. La meg samtidig sende en takk til folk langs kysten som bidro sterkt til at turen nordover ble en suksess, sa kongen.

En annen opplevelsesrik reise for kongeparet i år var besøket til Kina i høst.

- Denne reisen ga en sjelden anledning til å presentere norsk kunst og kultur for et stort publikum. Det er ikke uten stolthet vi opplever den store interesse for Norge og nordmenn som skapes gjennom slik satsing, framholdt han.

Fredsarbeid

Det gledet også kongen at Norge fortsatt spiller en viktig rolle på den internasjonale arena, som møtested for viktige konferanser og som bidragsyter til fredsarbeid i ulike verdensdeler. Ukuelig optimisme, solid diplomatisk håndverk og god norsk stahet er egenskaper kongen mener har bidratt til å oppnå resultater.

- Jeg vil berømme det arbeid som gjøres for å skape fred og lindre nød i verden, enten det er i offentlig regi eller ut fra private initiativ, sa kong Harald.

Trafikkofre

Kongen trakk spesielt fram den stadig voksende gruppen av ofre for ulykker, særlig i trafikken. Antallet trafikkulykker gikk opp i året som gikk og kongen oppfordret til at alle tar et sterkere personlig ansvar for å unngå trafikkulykker på norske veier.

Hans tanker gikk til dem som er merket for livet etter en ulykke og som har måttet tilpasse seg tilværelsen på nytt. Selv om dagene kan synes tunge, er det viktig å bevare livsmotet midt i en vanskelig situasjon, oppfordret kongen.

(NTB)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!