Kongen til russisk atomrenseanlegg

Kong Harald skal besøke renseanlegget for flytende radioaktivt avfall når han kommer til Murmansk 28.mai. En avtale om atomsikkerhetssamarbeide mellom Norge og Russland skal undertegnes under kongeparets statsbesøk i Russland.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kongen møter Jeltsin

Utkastet til atomsikkerhetsavtalen mellom Norge og Russland ble godkjent i Statsråd, og den vil bli undertegnet av utenriksminister Knut Vollebæk under kongeparets reise til Russland.

I Murmansk - der statsbesøket avsluttes - vil kongen få se nærmere på hvilken trussel atomavfall utgjør på Kolahalvøya. Foruten renseanlegget for radioaktivt avfall, skal kongen ombord i en av de atomdrevne isbryterne. Etter en omvisning ombord på isbryteren skal han ombord i krysseren «Marsjal Ustinov» som ligger på reden i Murmansk.

Moskva

Men før kongeparet kommer til Murmansk skal de til Moskva og St. Petersburg.

Statsbesøket starter mandag om vel en uke i den russiske hovedstaden, der president Boris Jeltsin tar i mot i Kreml.

Kongeparets besøk er en gjenvisitt etter Jeltsins besøk i Oslo for to år siden.

I Moskva skal kongen ha samtaler med den russiske presidenten, foruten åpne et norsk-russisk næringslivseminar.

En stor utstilling med norsk dragesølv skal åpnes av dronning Sonja. Utstilling vises i Uspenskij-klokketårnet inne i selveste Kreml.

Universitet

I St. Petersburg skal kongeparet til Eremitasjen - som var i bruk som keiserlig hjem frem til revolusjonen i 1917. Russlands siste tsar, Nikolai II, var kong Haakons fetter.

I den gamle keiserbyen skal kongen åpne et nytt norsk universitetssenter.