Kongen tok imot skipsreder-gave

Kong Harald fikk i 1995 en konkurranseseiler i millionklassen av skipsreder Jens Ulltveit-Moe og et spansk skipsverft. - Dette er prinsipielt verre enn at prinsessen får en hest til disposisjon, mener tidligere kabinettsekretær ved Slottet, Carl-Erik Grimstad.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Kong Harald har ved flere anledninger fått million-båter i gave fra næringslivets topper. Men det er unikt at en enkeltperson står bak gaven.

Litt friere for prinsessen

- Det er nytt for meg at bare én person sto bak gaven i 1995. Jeg kan ikke se at det er prinsipielt forskjellig fra prinsessens heste-avtale med Rimi-Hagen. Hvis det er riktig at Ulltveit-Moe ga kongen båten i gave, er det verre - nettopp fordi det dreier seg om kongen. Det er klart at som prinsesse har Märtha Louise en større frihetsgrad til å opptre som vanlig borger. Hvis man synes at gaver til kongehuset er prinsipielt tvilsomt, kan ikke siuasjonen bli mer betenkelig, mener den tidligere kabinettsekretæren, som nå er informasjonsrådgiver.

Skipsreder Jens Ulltveit-Moe bekrefter at han sammen med det spanske skipsverftet Astilleros Espagnoles kjøpte båt til kongen i 1995. Han sier at han ikke husker nøyaktig summen han brukte, men at det lå mellom 500000 og én million kroner.

- Dette var like etter at kongen var blitt verdensmester, og det er klart det var hyggelig for meg å bli assosiert med dette, sier Ulltveit-Moe til Dagbladet.

Bør holde seg unna

- Rent prinsipielt skal kongen holde seg på god avstand fra slikt. Kongen skal ikke i noen grad kunne mistenkes for å kunne ha bånd til enkelte grupper i samfunnet. Skal han ha noen funksjon i vårt land, må han være uavhengig og holde seg på god avstand fra slikt, sier professor i statsvitenskap Thomas Chr. Wyller, som mener dette er en liten ripe i lakken for Kongen. Han mener også at prinsesse Märtha Louises avtale med Stein Erik Hagen er betenkelig.

- Men hvis det blir mer enn en engangsforeteelse vil det være mer alvorlig, sier Wyller.

Kåre Willoch er mer tilbakeholden:

- Som Kongens representant i Oslo og Akershus synes jeg ikke det er passende å uttale seg om dette, sier Kåre Willoch til Dagbladet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer