Kongen vant i retten

Kong Harald og over hundre andre bønder vant rettsaken mot skogeieren som nektet de kongelige kuene å beite. Kongens kyr ved Skaugum gård kan fortsatt nyte Vestmarkas grøde.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Grunneier Ole Toverud tapte rettsaken mot blant annet kong Harald på alle punkter. I tillegg ble han dømt til å betale saksomkostninger på 250 000 kroner.

Nektet beite

Kongen og flere hundre andre bønder ble nektet å la kyrene sine beite på Toveruds eiendom Vestmarka i Buskerud. Den geskjeftige jordeieren så seg lei på beitet, og sommeren 1997 tok han fire sauer han fant beitende på eiendommen og sendte dem til slakteriet. I tillegg holdt han seks andre sauer som gisler, skriver Drammens Tidende Buskeruds Blad.

Det førte til at blant annet kong Harald stevnet Toverud for retten, som fant at grunneier ikke kunne nekte dyra å beite på området, selv om det ikke forelå noen skriftlig avtale.

- Vi er veldig fornøyd med dommen. For oss som har dyr betyr dette veldig mye. Vi er mange som baserer driften på at dyra får beite der, sier kongens gårdsbestyrer Ola Aannonsen til DT-BB.