Kongen var uønsket da spesialsoldatene ble hedret

Kong Harald ønsket selv å gi Krigskorset med sverd til norske spesialsoldater, men statsminister Jens Stoltenberg ville ikke at kongen skulle være til stede.

UTDELERNE: Oberst Eirik Johan Kristoffersen fikk søndag Krigskorset med sverd av forsvarssjef Harald Sunde og statsminister Jens Stoltenberg. Foto: Erlend Aas / Scanpix
UTDELERNE: Oberst Eirik Johan Kristoffersen fikk søndag Krigskorset med sverd av forsvarssjef Harald Sunde og statsminister Jens Stoltenberg. Foto: Erlend Aas / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I januar i år ble regjeringen enig om at Kongen i statsråd skulle få tildele utmerkelsen til spesialsoldatene Trond Bolle, Eirik Johan Kristoffersen og Jørg Lian.

Samtidig ble det bestemt at spesialsoldatene skulle få tildelt Krigskorset med sverd under en større markering på frigjøringsdagen søndag 8. mai.

I dag kan Dagbladet avsløre at kong Harald ikke var ønsket på Akershus festning under markeringen.

Mange av dem som var til stede under seremonien stusset over at kong Harald selv ikke var til stede og at medaljene ble utdelt av forsvarssjef Harald Sunde.

Det er første gang siden andre verdenskrig utmerkelsen blir gitt.

Ikke ønsket Flere kilder bekrefter også at den militære ledelsen av Forsvaret skal ha reagert med vantro da de fikk beskjed fra Forsvarsdepartementet om at kongen ikke fikk være til stede.

Når den militære ledelsen til slutt fikk gjennomslag og aksept for ønsket om å gi Krigskorset med sverd til soldater som deltar i internasjonale militære operasjoner, startet det virkelige dramaet:

Forsvarsmannen kong Harald mot statsminister Jens Stoltenberg og regjeringen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.