Kongen var uønsket da spesialsoldatene ble hedret

Kong Harald ønsket selv å gi Krigskorset med sverd til norske spesialsoldater, men statsminister Jens Stoltenberg ville ikke at kongen skulle være til stede.

UTDELERNE: Oberst Eirik Johan Kristoffersen fikk søndag Krigskorset med sverd av forsvarssjef Harald Sunde og statsminister Jens Stoltenberg. Foto: Erlend Aas / Scanpix
UTDELERNE: Oberst Eirik Johan Kristoffersen fikk søndag Krigskorset med sverd av forsvarssjef Harald Sunde og statsminister Jens Stoltenberg. Foto: Erlend Aas / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I januar i år ble regjeringen enig om at Kongen i statsråd skulle få tildele utmerkelsen til spesialsoldatene Trond Bolle, Eirik Johan Kristoffersen og Jørg Lian.

Samtidig ble det bestemt at spesialsoldatene skulle få tildelt Krigskorset med sverd under en større markering på frigjøringsdagen søndag 8. mai.

I dag kan Dagbladet avsløre at kong Harald ikke var ønsket på Akershus festning under markeringen.

Mange av dem som var til stede under seremonien stusset over at kong Harald selv ikke var til stede og at medaljene ble utdelt av forsvarssjef Harald Sunde.

Det er første gang siden andre verdenskrig utmerkelsen blir gitt.

Ikke ønsket Flere kilder bekrefter også at den militære ledelsen av Forsvaret skal ha reagert med vantro da de fikk beskjed fra Forsvarsdepartementet om at kongen ikke fikk være til stede.

Når den militære ledelsen til slutt fikk gjennomslag og aksept for ønsket om å gi Krigskorset med sverd til soldater som deltar i internasjonale militære operasjoner, startet det virkelige dramaet:

Forsvarsmannen kong Harald mot statsminister Jens Stoltenberg og regjeringen.

Flere uavhengige kilder bekrefter at kong Harald selv ønsket å tildele Krigskorset med sverd til krigsheltene. Men det ville ikke statsministeren.

Kildene sier rett ut at kongen var uønsket under arrangementet på Akershus festning.

Av en eller annen grunn ønsket ikke den rødgrønne regjeringen at kong Harald skulle være til stede under den høytidelige seremonien på Akershus festning.

- Viktig for kongen - Er det noe kong Harald er opptatt av, så er det Forsvaret og krigsveteraner. Det vet også regjeringen, likevel var han ikke ønsket, sier en kilde i Forsvaret.

IKKE OPPTATT SØNDAG: Dronning Sonja og kong Harald møtte i går president Danilo Türk og Barbara Miklic Türk under en gallamiddag i Slovenia. Men søndag ettermiddag hadde ikke kongen noen avtaler på programmet. Foto: Lise Åserud / Scanpix
IKKE OPPTATT SØNDAG: Dronning Sonja og kong Harald møtte i går president Danilo Türk og Barbara Miklic Türk under en gallamiddag i Slovenia. Men søndag ettermiddag hadde ikke kongen noen avtaler på programmet. Foto: Lise Åserud / Scanpix Vis mer

Dagbladet er kjent med at kongen og statsministeren diskuterte saken, og det endte med at kong Harald ikke fikk være til stede.

Personer som kjenner kong Haralds interesser for Forsvaret uttrykker seg slik:

- Dette er jo nettopp kongens område, faktisk noe av det aller viktigste for ham. Kong Harald er veldig opptatt av veteraner. Han har gjort det klart at veteraner ikke bare er heltene fra andre verdenskrig, sier kilder i Forsvaret.

- Var ikke opptatt - Hvorfor var ikke kong Harald selv til stede og overrakte Krigskorset med sverd?

- Krigskorset ble i år delt ut 8. mai av forsvarssjefen på vegne av kongen. Dette har kongen og statsministeren blitt enige om, sier kommunikasjonssjef Marianne Hagen ved Slottet til Dagbladet.

- Hadde det ikke vært naturlig at kong Harald selv fikk overrakte utmerkelsen?

- Det har jeg ingen ytterligere kommentarer til, sier Hagen.

- Var kong Harald opptatt med andre arrangementer 8. mai?

- Nei, han hadde ikke andre saker på programmet 8. mai, er det eneste kommunikasjonssjef Marianne Hagen ved Slottet vil si til Dagbladet.

Men andre kilder bekrefter overfor Dagbladet at kong Harald skal være svært lei seg, og at han hadde sett fram til personlig å gi Krigskorset med sverd til oberst Eirik Johan Kristoffersen, kaptein Jørg Lian og avdøde orlogskaptein Trond Bolles 10 år gamle sønn Håkon.

Regjeringens arrangement Mens kongefamilien glimret med sitt ufrivillige fravær, var regjeringen behørig representert under arrangementet.

Statsminister Stoltenberg var slett ikke alene på Akershus festning. Flere statsråder og statssekretær var med og hyllet krigsheltene.

Krigskorset med sverd

• Krigskorset er en norsk militær medalje.

Det er Norges høyest rangerte utmerkelse og bæres foran alle andre norske ordener og medaljer.

• Krigskorset ble stiftet i 1941 for belønning av dem som utmerket seg spesielt med innsats under den andre verdenskrig, ved personlig tapperhet eller fremragende ledelse i kamp eller kamplignende situasjon.

Medaljen ble inntil 1949 tildelt for innsats under krigen 1940 til 1945. Tildeling holdt deretter opp inntil det 26. juni 2009 ble bestemt å gjenoppta tildeling, både for innsats under den andre verdenskrig og for senere væpnede konflikter Norge har deltatt i. Krigskorset kan tildeles både norske og utenlandske borgere.

• Krigskorset er til sammen tildelt 278 personer, samt sju franske faner og bannere. Utmerkelsen blir tildelt av Kongen i statsråd.

Krigskorset kan utdeles for personlig innsats i kamp eller lignende bedrift til norske eller utenlandske sivile og militære som under krig eller væpnet konflikt på særlig fremragende måte har utmerket seg ved personlig tapperhet eller ved ledelsen av en troppeavdeling, fartøy eller flyavdeling under kamp.

Kilde: Wikipedia

Kong Harald og dronning Sonja reiste i går til Slovenia på statsbesøk.

Jens Stoltenberg som den siste tiden har vært syk, trosset bihulebetennelsen - som førte til at han avlyste 1. mai talen i Bergen.

Og i går - dagen etter at han deltok aktivt under overrekkelsen av Krigskorset med sverd - skulle Jens Stoltenberg vært på besøk i Ap-bastionen Årdal i Sogn. Også dette besøket ble avlyst på grunn av sykdom.

Men på Akershus festning var Jens Stoltenberg til stede, og sa i sin tale:

- De tre som mottar Krigskorset med sverd har utvist tapperhet og mot som gjør dem til vår tids nye store helter. Alle tre har vist bemerkelsesverdig innsats i Afghanistan. De har utvist personlig mot, innstilling og lederskap fullt på høyde med heltene våre fra andre verdenskrig. Dette takker jeg på vegne av regjeringen, sa Stoltenberg under markeringen.

Forsvarssjef Harald Sunde understreket under arrangementet at han tildelte Krigskorset med sverd på vegne av kong Harald.

Verken statsminister Jens Stoltenberg eller forsvarsminister Grete Faremo ble sitert på at hedersutmerkelsen Krigskorset med sverd var fra kong Harald. Flere høytstående militære kilder i Forsvaret sier til Dagbladet at det var det mange som la merke til.

BLE HEDRET: Jørg Lian (t.v.) og Eirik Johan Kristoffersen (t.h.) mottok Krigskorset med sverd søndag. Bjørg Gjestvang og sønnen Håkon mottok medaljen på vegne av ektemannen og faren Trond André Bolle som fikk utmerkelsen post mortem. Foto: Erlend Aas / Scanpix
BLE HEDRET: Jørg Lian (t.v.) og Eirik Johan Kristoffersen (t.h.) mottok Krigskorset med sverd søndag. Bjørg Gjestvang og sønnen Håkon mottok medaljen på vegne av ektemannen og faren Trond André Bolle som fikk utmerkelsen post mortem. Foto: Erlend Aas / Scanpix Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer