Kongen vil avsette bråkmaker

Høvdingen som flyttet gravene til Nelson Mandelas barn, kan miste høvdingtittelen og bli utstøtt av klanen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BUMBANI I THEMBU-LAND (Dagbladet): Mandla Mandela er mer eller mindre frosset ut av Mandela-familien etter at han flyttet på tre familiegraver i håp om å få frigjøringshelten gravlagt i sin egen hage. Nå står han i fare for også å miste høvdingetittelen i Nelson Mandelas fødeby Mvezo. Innenfor den tradisjonelle kulturen i området er kongen den øverste myndigheten.

Kongen av abaThembo, Buyelekhaya Dalindyebo, er også fetter med Nelson Mandela. Han tar imot Dagbladet i sin residens i landsbyen Bumbani.

Det han forteller, kan tyde på at Nelson Mandelas barnebarn Mandla snart er ferdig som høvding. Den formelle begrunnelsen er at han ble født utenfor ekteskap, det vil si at foreldrene ikke var gift da han ble unnfanget. Men dette kommer altså opp akkurat nå da Mandla Mandela har stelt i stand så mye bråk med å flytte på de tre familiegravene.

- Han er ikke den legetime arvingen. Den legitime arvingen er Ndaba Mandela, sier kongen.

Makt og possisjoner Ndaba Mandela er Mandlas yngre bror, og en av dem som kjempet hardest for å flytte gravene tilbake.

- Som kjent blir ting innimellom feil, og dette er en sak som kan bli rettet opp i den nærmeste framtid. Mandla har blitt fortalt dette. Men noen ganger ønsker andre å fortelle en annen historie, og da gjør de alt mulig rart for å slåss for makt og posisjoner.

- Hvem har myndighet til å rette opp i dette?

- Det har kongen, sier kongen.

STRIPPES: Høvding Mandla Mandela er Nelason Mandelas barnebarn. Han gravde opp likene av sin far, sin onkel og sin tante og flyttet dem til sin egen hage. Her er han sammen med sin mor Ann Moseshla. Foto: Torbjörn Selander
STRIPPES: Høvding Mandla Mandela er Nelason Mandelas barnebarn. Han gravde opp likene av sin far, sin onkel og sin tante og flyttet dem til sin egen hage. Her er han sammen med sin mor Ann Moseshla. Foto: Torbjörn Selander Vis mer

I et nylig intervju med sørafrikanske Eyewitnes News går kongen enda lenger:

- Jeg kan forsikre deg om at han vil bli utvist - ikke bare avsatt, sier kongen her.

Sørafrikanske medier tolker uttalelsen som at høvdingen, ANC-parlamentsmedlemmet og det tidligere familieoverhodet Mandla Mandela vil bli utvist fra Madiba-klanen, som er Nelson Mandelas klan.

Mandla Mandela sa på et pressemøte han holdt torsdag at han hadde hørt at kongen mener han ikke er den rettmessige høvdingen.

- Kongen var selv til stede da jeg ble innsatt som høvding. Hvorfor har de ventet i så mange år med å komme med dette? Det er min bestefar (Nelson Mandela, red.anm.) som ba meg ta på meg dette vervet, og som mente at jeg er den rette høvding.

Skam Mandla Mandela har jobbet for å bygge opp et eget Mandela-imperium. Han har bygd et Mandela-konferansesenter og en minneutstilling.

Og det var i nærheten av dette han forsøkte å lage familiegravplass. Det var bare det at ingen andre i familien godkjente flyttingen av levningene.

- Han slåss for å holde på tittelen sin. Han tenker ikke på det beste for familien. Dette har ikke den verdigheten som Mandela-familien fortjener. Det trekker familien ned i søla og gjør skam på den. Man spiler ikke st slikt spill med graver og levninger. Det ligger i alle kulturer over hele verden, sier kongen.

Fengselsbesøk Fredag sto han selv på kanten av gravene og så de tre kistene med Mandela-levninger på nytt bli senket ned i jorda ved Nelson Mandelas bolig i Qunu. Kongen har selv et langvarig forhold til Nelson Mandela.

- Jeg hadde privilegiet å kunne besøke Mandela i fengselet i 1986 like etter at jeg selv kom tilbake fra eksil. Dette var første gang jeg traff ham, og jeg dro dit sammen med hans daværende kone Winnie Mandela. Det var min far, som da var konge i abaThembo, som ba meg reise og besøke Mandela, sier kongen.

Han har snakket mye om Mandela med sin far, som kjente ham fra oppveksten.

- Mandela har forandret seg veldig gjennom livet. Han var en militant, sint og arrogant person da han var ung, men etter 27 år i fengsel var han helt forandret, sier kongen og ler godt.

Han mener det igjen er på tide å slippe Mandela fri.

- Han er nærmere gud enn han er oss nå, sier han.

FAR: Kong-Buyelekhaya Zwelinbanzi Dalindyebo ser opp på en statue av sin far, kong Sabata Dalindyebo. Foto: Torbjörn Selander
FAR: Kong-Buyelekhaya Zwelinbanzi Dalindyebo ser opp på en statue av sin far, kong Sabata Dalindyebo. Foto: Torbjörn Selander Vis mer