Kongen vil ha flere kroner

Kong Harald vil ha lønnsøkning på 400.000 kroner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Dersom Stortinget går med på Slottets lønnskrav for 2008, har kong Harald, dronning Sonja, kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit hatt en lønnsøkning på rundt 38 prosent de siste seks årene, skriver VG.

I 2002 mottok kongeparet seks millioner kroner til privat bruk, neste år kan de putte 8,3 millioner kroner i skattekista. Helt skattefritt.

Dugelig pålegg
Hoffsjef Rolf Trolle Andersen ber i et brev til Fornyings- og adminitrasjonsdepartemenet om at kongeparet får en lønnsøkning på 400.000 kroner i 2008. Trolle begrunner ønsket om lønnspålegget med en forventet lønnsvekst på 4,5 prosent. Gjennomsnittslønna blant alle heltidsansatte i Norge var ifølge Statistisk sentralbyrå 361.656 kroner i 2005.

Skattefritt
Apanasjen er skattefrie penger de kongelige mottar til personlig bruk. I tillegg blir alle utgifter til drift av hoffet og all offisiell aktivitet dekket på annet vis. Kongeparet skulle derfor være godt forsørget, selv om de ikke skulle få gjennomslag for ønsket oom høyere lønn.

Ingen garanti
Underdirektør Oskar Petter Jensrud i Fornyings- og administrasjonsdepartementet sier til VG at det ikke er noen garanti for at Kongehuset får gjennomslag for ønsket, og at det ikke eksisterer noe prinsipp om at de kongelige får det får det de ber om uten videre.

Stortinget skal vedta hva de kongelige skal motta i apanasje når de behandler statsbudsjettet for 2008.

SOLID LØNNSVEKST: 38 prosent lønnsvekst på seks år blir resultatet dersom Kongehuset får det som de ønsker. Foto: SCANPIX
SOLID LØNNSVEKST: 38 prosent lønnsvekst på seks år blir resultatet dersom Kongehuset får det som de ønsker. Foto: SCANPIX Vis mer