HEDRET KRIGSHELTENE: Kong Harald la ned krans ved Nasjonalmonumentet og deltok på en markering av frigjøringsdagen på Akershus festning fredag. ? Freden er ingen selvfølge. Det er den ikke i dag, og det var den heller ikke for 70 år siden, sa kongen i sin tale. 


Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
HEDRET KRIGSHELTENE: Kong Harald la ned krans ved Nasjonalmonumentet og deltok på en markering av frigjøringsdagen på Akershus festning fredag. ? Freden er ingen selvfølge. Det er den ikke i dag, og det var den heller ikke for 70 år siden, sa kongen i sin tale. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpixVis mer

Kongens 8. mai-tale: Hat og fordommer gjør oss mindre. Anstendighet gjør oss alle større

- Mange opplever krig og et liv på flukt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet/NTB): H.M. Kongen var i dag med å markere frigjørings- og veterandagen 8. mai på Akershus festning i Oslo. Kongen gikk på podiet omkring 16.10, og benyttet anledningen til å hylle norske krigshelter.

- Stortingspresident, statsminister, statsråder, forsvarssjef. Kjære alle sammen. Freden er ingen selvfølge. Det er den ikke i dag, og det var den heller ikke for 70 år siden. Bak jubelbruset i maidagene 1945, lå alvoret i det vi hadde opplevd og lært, at fred, frihet og demokrati ikke er noe vi kan ta for gitt, sier kongen.

Mennesker på flukt - Disse verdiene må bygges, vernes og om nødvendig forvares med livet. Også i dag opplever uskyldige mennesker krig og konflikt. Hver dag opplever noen å miste sin frihet, og noen mister sine kjære. I fem år kjempet vi. Det offeret og heltemotet påkaller i dag beundring og begeistring, sier kongen.

Kongen ga også en tydelig markering på at hatet må bekjempes, og minnet om den grusomme skjebnen til mange norske jøder under krigen.

- Noen ble rammet hardere enn andre. Av 772 norske jøder og jødiske flyktninger som ble arrestert og deportert gjennom krigsårene, overlevde kun 34, sa han.

Kongen viste til at både jøder og andre minoriteter i Europa også i dag opplever trusler og drap.

- Hatefulle ytringer opplever vi også her til lands. Hat og fordommer gjør oss mindre. Anstendighet gjør oss alle større, sa kongen.

Kongen var åtte år da Tyskland kapitulerte i 1945. Han påpekte at han selv var flyktning i USA under krigen, sammen med sin mor og søster. Han minnet på at det også i dag er mange mennesker som opplever krig og et liv på flukt.

- Til alle som kjempet. Til alle veteraner, gamle og unge. Til alle som kjemper for frihet og menneskerettigheter. Slik vi aldri glemmer 9. april, skal vi alltid minnes 8. mai, avslutter kongen til stor applaus fra de frammøtte.

- Et mørkt kapittel Erna Solberg talte like etter kongen:

- Dette er en gledesdag. Vi feirer at vi lever i et land fullt av fred, og at vi har fått gjøre det i 70 år. Det er også en dag for ettertanke, vi skal minne om  at krigen kostet. Deler av landet lå i ruiner 8. mai 1945. Mange sleit med traumer og sorg etter at freden var lagt seg, sier Solberg.
Solberg brukte også anledningen til å hylle Samuel Steinmann, var den siste gjenlevende jødiske nordmann som overlevde Auschwitz. Han døde 1. mai i år.

- Deportasjonen av jøder og rom er et mørkt kapittel i norsk historie, sier Solberg.