Kongens bomvokter

Navn: Magne Hagen Alder: 62 i dag Yrke: Kabinettssekretær

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Her i avisa er han kalt kongens bomvokter og anbefalt å slippe de kongelige fri. Nå velger han selv å forlate Slottet etter et kvart århundre som brannmur mellom konge og folk. Selv vil han sikkert formulere seg annerledes om sine mange arbeidsoppgaver og si at han i alle år har lagt vinn på å holde kanalen mellom de kongelige og folket åpen.

- Hver dag kommer en strøm av henvendelser fra pressen, fra enkeltpersoner, organisasjoner og institusjoner. Mange er i villrede om hvordan de skal forholde seg når de skal be om kongelig nærvær til forskjellige arrangementer eller begivenheter. De blir tydelig lettet når jeg sier de kan skrive et vanlig brev, gjerne til meg, og så kan jeg ta dette videre.

Et arkivsøk på Hagen gir en kavalkade av saker som han til enhver tid har måttet fronte. Vi finner byggeskandale og den kongelige hjemmeside, Märthas Rimi-hest, kritikk av kongens omgangskrets og mye mer. Som spørsmål formidlet fra en Aftenposten-leser om kongen spiser brød. Hagen svarer, som han gjerne gjør, med å si at han ikke kommenterer spørsmål av privat karakter, men legger så til at utenlandske gjester blir forundret over denne halvtimen midt på dagen hvor det settes fram rundstykker og brødskiver. For i utlandet har man som kjent varm lunsj.

Slikt får tankene til å vandre til Ajax, Stavangers nå avdøde petitskribent, som for mange år siden skrev om kongen og hans «kammerstjenar», hvor livet på Slottet ble forflyttet til en barnlig og enkel forestillingsverden, hvor problemene var allmenne og kammerstjenarens fremste oppgave ved siden av å bringe tøfler og avis, var å svare på majestetens mange spørsmål.

Både kong Olav og Hagen leste Ajax. Hagen forteller om sin første uke som nyansatt adjutant i 1974. De var på utenlandstur. Hagen skulle hjelpe majesteten med en isbit. Isklypa satte seg fast. Hagen tok isbiten med fingrene. Kongen sa han håpet det ikke var lenge siden han hadde vasket seg. Hagen sa han hadde lært i militæret at det var bedre å gjøre noe enn ikke å gjøre noe. Kongen syntes det var greit.Kabinettssekretæren fikk avskjed som oberstløytnant i Feltartilleriet. En tid tjenestegjorde han som helikopterpilot i 339-skvadronen på Bardufoss. Han var forbundsleder i Norges Orienteringsforbund i fem år og løper fortsatt.

Pensjonist Hagen skal ikke skrive bok. Han skal bruke tid på sine to barnebarn og ta en tenkepause. Om det blir fortsatt yrkesliv, sier han ikke. Men det blir neppe Geelmuyden.Kiese.