Kongens fly tatt av tåka

FORNEBU (Dagbladet): Det hjalp ikke å være konge i går ettermiddag. Værgudene viste ingen nåde, og kong Harald måtte kjøre bil fra Malmö til Oslo. Flyavgangen ble kansellert på grunn av tett tåke.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Flere tusen mennesker ble i går formiddag og kveld rammet av den tette tåka. Fornebu var stengt i mange timer, mens Gardermoen også slet med å få ned charterflyene i tide.

Ved 18.30-tida i går var det fremdeles flere fly med avgang i 11- 12-tida på formiddagen som ikke hadde lettet fra Fornebu.

Kongelig tåke

- Det er riktig at kongen ble rammet av det dårlige været. Han hadde vært på et privatbesøk i Malmö, og skulle etter planen ha fløyet hjem via København, opplyser kabinettssekretær Magne Hagen ved Slottet til Dagbladet.

Kongens fly skulle ha landet i 18.30-tida i går kveld.

- Men den tette tåka og den store usikkerheten rundt avgangen fikk kongen til å bestemme seg for å kjøre bil til Oslo i stedet. Det var lenge usikkert om flyet i det hele tatt ville lette, sier Magne Hagen.

Kongen la ut på den over 50 mil lange turen hjemover i går ettermiddag. Da Dagbladet var i kontakt med Slottet ved 19-tida i går, var han ennå ikke kommet fram.

Skolestart

Kong Harald var ikke den eneste som ble forsinket av tåka i går kveld. På Fornebu hersket det fullt kaos. Avganger ble kansellert, andre ble utsatt ut i evigheten, mens køene ved billett- og innsjekkingsskrankene vokste.

Ved 17.30-tida i går var det 240 mennesker foran deg i kølappsystemet til SAS.

- Vi rekker ikke skolen i morgen tidlig. Hvis vi i det hele tatt kommer til London i dag, skal jeg være glad, sa Jakub Osetek (17).

Sammen med skolekameratene var han på vei til United World College of Atlantic i Wales. Men flyet til London som skulle gått klokka 18.00 var utsatt på ubestemt tid.

- Alt vi får beskjed om er å kikke på tv-monitorene. Men de er fortsatt like lite opplysende, sa Bente Anfinnsen.

De fem elevene var avhengige av å rekke en buss i London for å komme seg til det lille tettstedet i Wales hvor skolen holder hus.

- Og den bussen rekker vi neppe. Hva som da skjer, blir spennende å se, sa elevene som alle tok forsinkelsen med godt humør og allsang.