Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kongens heder for Joralfs varme hender

«Trollmannen fra Snåsa», Joralf Gjerstad (75), har fått kong Haralds heder for medmenneskelighet og omtanke for andre. Gjerstad er viden kjent for sine varme hender og skal ha helbredet flere tusen mennesker. I morgen gir kongen ham sitt håndtrykk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Joralf Gjerstad er kjent som «Snåsakaill'n» eller «Trollmannen fra Snåsa». I en årrekke har han hjulpet mennesker.

Han har fått svaksynte til å se, og leget mennesker med psykiske lidelser og sykdommer gjennom sine samtaler og spesielle egenskaper. Selv vil han ikke snakke om det som blir omtalt som hans «våggegave», men han vet at han har en egenskap som han er ganske alene om. Det har gjort han til en ydmyk mann, mener de som kjenner han.

Beskjeden mann

- Jeg liker ikke å snakke om meg selv. For meg er dette vanskelig å snakke om, men egenskapen har gitt meg mye. Den største gleden en kan ha, er å se at andre mennesker blir lykkelige, sier Gjerstad.

Når han tar på seg finstasen for å takke for Kongens fortjenstmedalje, er Gjerstad i godt selskap. Selv synes Joralf det er hyggelig at hans evner og tjenester blir verdsatt av kongen. I begrunnelsen for utnevnelsen ble det lagt vekt på Gjerstads medmenneskelige egenskaper.

- På mange måter er dette en anerkjennelse av min gjerning. I tillegg er jeg en tilhenger av kongehuset. Jeg opplevde krigen, og husker godt hva kongehuset betydde for oss den gangen. Å møte kong Harald blir en stor opplevelse, sier Gjerstad.

Fra sitt hjem i trønderbygda Snåsa har han hjulpet over 1000 mennesker. Til og med fra Canada kom en for å søke hjelp hos mannen med varme hender.

- Enhver gjest er lik for meg, uavhengig av hvor langt eller kort de har reist. Situasjonen jeg lever i gjør at jeg ser livet i en annet perspektiv. Jeg er ikke så opptatt av gull og gods, men tenker på andre mennesker, sier Gjerstad.

Har laget en stiftelse

Til Oslo har Gjerstad med seg papirer over en ny stiftelse som skal hjelpe funksjonshemmede barn. Han skal innom Stortinget for å informere om hjelpefondet han har stiftet.

Han har lenge tenkt på hvordan han kan bidra til å hjelpe folk også etter at han selv ikke lenger er i stand til å hjelpe på sin spesielle måte. Nå håper han politikerne kan være med å bidra. Medmenneskelighet er noe han savner i den travle hverdagen. Slik deler han noen av tankene kongen framførte i sin nyttårstale.

MAGISKE EVNER: Joralf Gjerstad (75) mener han er født med evner som han ikke kan gi noen fornuftig forklaring på. I morgen møter han kong Harald for å takke for fortjenestmedaljen som han ble tildelt i november.
Hele Norges coronakart