Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kongens hjerte

Det er nesten umulig å komme fra Tuengen allé og bli et menneske for hele Norge. Sonja har klart det - endelig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SONJA HARALDSEN kom inn i det norske kongehus med et skohorn. Riktignok er avstanden fra Vinderen i Oslo til Slottet på Drammensveien ganske kort, både geografisk og sosialt. Likevel var det en utfordrende tanke: datteren til en konfeksjonshandler i Storgata som Norges kronprinsesse og dronning? Det ble rynket på nesa, både i villa og våningshus. Daværende statsminister Per Borten spurte kronprins Harald rett ut om hva han ville gjøre dersom han ikke fikk samtykke til å gifte seg med Sonja. Harald var meget klar i sitt svar: Da ville han forbli ugift.

DEN AVGJØRELSEN har stått seg godt. Ikke minst er det synlig i forbindelse med kongens hjerteoperasjon og den etterfølgende rekonvalesensen. 68 år gamle Sonja er høyt og lavt og det svinger følelsesmessig mellom begravelser (paven og operettefyrsten av Monaco) og datterens fødsel. Dusinvis av medaljemottakere tas imot på Slottet, audienser går på løpende bånd, bare avbrutt av reiser rundt omkring i Norge. Den skiglade dronningen tyner jernhelsen og trosser livlegens «ordre» om å trappe ned. I pressen har aktiviteten skapt et nytt begrep. Nå er det Turbo-Sonja som farer over landet.

VI VET LITE om hvem dronningen egentlig er. Temperamentet kan flamme opp, ikke minst når barn eller familie angripes. Da gir hun liv til riksvåpenet, men som løvemor! Sonja er nøye på form og holder distansen når pliktene er offentlige. Under kongebesøket i Sør-Afrika i 1998 ble denne siden nokså tydelig. De kongelige skulle besøke sannhetskommisjonen i følge med erkebiskop Desmond Tutu, og det var nedlagt fotoforbud i de nokså trange kontorene i Cape Town. Pressen spurte likevel om å få ta bilder. Sonja stivnet helt, men det gjorde ikke erkebiskopen. Han løftet sine afrikanske bjørnelabber i begeistring og utbrøt: «Selvfølgelig. Dette er jo et fritt land!»

Det er det korrekte de fleste forbinder med dronningen. Alltid velkledd og med sikker framtreden, men i en viss forstand også et skritt bak kongen. Sonjas rolle har vært å utvide kongehusets dekningsområde, ikke overskygge eller komme i veien for de mer konstitusjonelle oppgavene. Det var jo et ungkarsmonarki hun kom inn i, preget av militære tradisjoner, skiaktivitet og kanskje en Teddy uten filter i seilbåten. Sonja brakte inn sin interesse og sine kunnskaper på kulturområdet, en prioritering hun har stått ved, også når kunsten er alt annet enn folkelig.

PLIKTFØLELSE har en nokså blandet status i det norske samfunnet. For Sonja har den åpenbart vært en hovedstrategi, utøvd med langsiktighet og konsekvens. Sett i sammenheng med hva kongelige i vår tid klarer å koke i hop av skandaler, har hun vært bortimot feilfri. Det skyldes på ingen måte mangel på aktivitet eller vilje. Da stortingspresident Jo Benkow ville hindre at Sonja ledsaget kongen til Stortinget da han avga ed til forfatningen i 1991, satte hun foten ned. Det var første gang på 69 år at det var en dronning til stede i Stortingssalen, og siden har hun vært med når trontalen leses. Hennes viktigste innsats har likevel vært moderniseringen av kongehusets profil og den nye organisasjonen på Slottet som vokste fram etter kong Olavs død. Her aner vi en jernvilje som kanskje har vært nødvendig i all turbulensen rundt kongehuset de siste åra.

PROBLEMET ER at plikt og vilje sjelden er tilstrekkelig i et kjærlighetsforhold. Og det er jo et slikt forhold monarkiet helst vil ha med folket. Allerede Napoleons general, den seinere kongen Karl Johan, skjønte det. Hans motto var nettopp «Folkets kjærlighet, min belønning». Denne relasjonen er ikke blitt mindre viktig i vår tid, snarere tvert imot. Ribbet for all formell makt, er det bare «folkets kjærlighet» som står mellom tronen og republikken. Sonja har jobbet for den kjærligheten. Sett utenfra har det vært mulig å ane hennes sårhet over skepsis og mangel på respekt, særlig de første åra. Sakte, men sikkert har det løsnet, og det er nå varmere rundt dronningen enn noen gang. Mens kongens hjerte leges, er hun ved hans side og driver samtidig bedriften. Sonja står på egne bein, men har også tatt Tammy Wynette på alvor, countrydronningen som er blitt udødelig med sangen «Stand By Your Man».

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!