Kongens livgarde gjemte seg på do og under senga

Gardister droppet å stille opp da det ble slått skarp alarm og Kongens sikkerhet kunne være i fare.

KONGENS BESTE MENN: Her inspiserer Kong Harald Hans Majestet Kongens Garde (HMKG) i Gardeleiren på Hovseter i Oslo. Gardistene på bildet har ingenting med denne saken å gjøre. Foto: Erlend Aas / SCANPIX .
KONGENS BESTE MENN: Her inspiserer Kong Harald Hans Majestet Kongens Garde (HMKG) i Gardeleiren på Hovseter i Oslo. Gardistene på bildet har ingenting med denne saken å gjøre. Foto: Erlend Aas / SCANPIX . Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Det ble slått skarp alarm i Hans Majestet Kongens Gardes leir på Huseby i Oslo klokka 1903 mandag kveld.

Dette var etter endt tjeneste, og den operative ledelsen ønsket å teste mobiliseringsberedskapen til 1. Gardekompani, som har ansvaret for vaktholdet ved Kongens residenser.

Bekrefter Gardistene ble ikke informert om at det var en øvelse, oppdraget kunne like gjerne vært en reell faresituasjon. Flere gardister nektet å møte opp.

Dagbladet får bekreftet at gardister gjemte seg både på do og under senga. Gardister skal også ha klatret over gjerdet i et desperat forsøk på å slippe unna sin plikt. Ifølge kilder i HMKG var det også flere som lot som de ikke registrerte alarmen.

- Det var gardister som gjemte seg under senga, bekrefter major Roy Tore Ottesen, nestkommanderende i HMKG, overfor Dagbladet.

Ottesen gjør det klart at ledelsen har avdekket hvilke gardister det er snakk om, og at disse skal avhøres i dag.

Avdekke svakheter - Jeg må understreke at dobbelt så mange soldater som trenger å stille i henhold til kravene møtte opp. Men det var flere som stakk seg unna, bekrefter majoren.

- Slike alarmer er noe vi gjør for å avdekke svakheter ved egne rutiner, sier major Ottesen.

- Det dere testet var vaktberedskapen rundt Kongefamilien?

- Det er det som Garden har ansvaret for.

Tause Hvilke konsekvenser dette vil få for de involverte soldatene er ikke bestemt, etter øvelsen som var ferdig klokka 2050 mandag.

Slottet er tause om gardistenes omfattende unnasluntring.

- Dette er noe Garden må svare på selv. Det har vi ingen kommentar til nå, sier assisterende kommunikasjonssjef Sven Gj. Gjeruldsen til Dagbladet.

Dagbladet følger saken.

TURBULENT DAG: Et lite fåtall gardister sørget for voldsom oppmerksomhet rundt gardeleiren i dag. Gardistene på bildet har ikke noe med saken å gjøre, og var på vei ut på øvelse da Dagbladet ankom leiren. Foto: Torbjørn Berg/Dagbladet
TURBULENT DAG: Et lite fåtall gardister sørget for voldsom oppmerksomhet rundt gardeleiren i dag. Gardistene på bildet har ikke noe med saken å gjøre, og var på vei ut på øvelse da Dagbladet ankom leiren. Foto: Torbjørn Berg/Dagbladet Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer