Kongens milliarder er en privatsak

Bare kong Harald og dronning Sonja har den totale oversikten over kongeparets milliardformue. Hva de eier og hvor store verdier dette representerer, angår ikke norsk offentlighet. Som det eneste kongehuset i Europa slipper de også å betale inntekts- og formuesskatt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tok imot hest i ensom majestet

Kong Harald og dronning Sonja kan fritt kjøpe aksjer hvor de vil, i trygg forvissning om at ingen ser dem i kortene. Forholdet mellom det norske folk og kongehuset bygger på tillit. Ingen har heller satt spørsmålstegn ved kongehusets pengeplasseringer.

- Dette er kongens helt private område, sier kabinettssekretær Magne Hagen til Dagbladet.

- Betyr det at ingen faktisk har oversikt over kongens eierinteresser?

- Han rådfører seg sikkert med noen om det, men dette er ikke Slottets anliggende, sier Hagen.

Milliarder

Flere undersøkelser viser at kongeparet er blant de rikeste ektepar i Norge.

Fkere økonomiske analytikere anslår at de er gode for flere milliarder kroner.

Det er imidlertid umulig å få brakt på det rene om kong Harald for eksempel eier aksjer i norske bedrifter. Man antar at han har plassert kapital i utenlandske selskaper, blant annet i flere svenske konsern.

Må betale skatt

Skatteloven fastslår at kongeparet slipper å betale skatt på inntekt og formue. Det gir kongefamilien muligheter til å realisere store verdier gjennom aksjesalg.
I prinsippet kan de også kjøpe aksjer i norske bedrifter, som de seinere kan bli bedt om å kaste kongelig glans over. Alle Dagbladet har kontaktet om kongeparets privatøkonomi, sier at det overhodet ikke er grunnlag for å mistenke kong Harald for å misbruke den tilliten Kongehuset nyter ute i folket.

Men flertallet av de spurte i en undersøkelse foretatt av MMI for bladet Se og Hør, mener kong Harald og hans familie bør betale skatt. 48 prosent mente at kongen må betale skatt. 40 prosent svarte at kongen fortsatt bør nyte godt av skattefritaket.

Kongelig formue

Kong Haralds formue bygger først og fremst på arven etter dronning Maud, som arvet både verdifulle eiendommer og fete bankkonti av sin far Kong Edward 7. Ved kong Olavs død gikk denne formuen til fordeling mellom kong Harald og hans søstre.

Se og Hørs velinformerte kongereporter, Kjell Arne Totland, skriver at flere av dronning Mauds eiendommer, blant annet i City of London, for lengst skal være solgt for store beløp. Pengene skal være plassert i Coutts Bank. Dette var også kong Olavs bankforbindelse. Kong Harald og dronning Sonja skal, ifølge Totland, benytte samme bank, som kan tilby døgnåpne tjenester for kongeparet og andre VIP-kunder.

I november hvert år holder kongeparet møter med Coutts' finanseksperter for å diskutere formuesforhold og pengeplasseringer. Til stede på disse møtene er også hoffsjef Lars Petter Forberg, skriver Se og Hør.

Bladet kan også fortelle at kongeparet ved disse anledningene benytter Coutts' diskrete VIP-inngang - der en livrékledd dørvakt tar imot.