Kongeparet bør betale ekstraordinær luksus

75 prosent av de spurte mener at kongeparet selv bør betale for ekstraordinær luksus på Slottet, viser en meningsmåling som ACNielsen Norge har gjort.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Meningsmålingen er foretatt i forrige uke for Se og Hør, mens debatten om oppussingen av Slottet raste som verst i mediene. Målingen viser at det er en stor skepsis blant folk til overdådig luksus ved kongehuset.

27 prosent mener at avsløringene av budsjettsprekken i forbindelse med oppussingen av Slottet, har svekket kongeparets posisjon hos det norske folk.

Hver fjerde nordmann mener også at vi er i ferd med å få «engelske tilstander» rundt kongehuset.

Målingen viser dessuten stor motstand mot at kongeparet har engasjert flere av sine nære venner som konsulenter i forbindelse med oppussingen. 48 prosent, nesten annenhver av de spurte, mener det er galt at flere av kongeparets nære venner fungerer som betalt konsulenthjelp.

Engstelsen for at det ikke skal være nok åpenhet rundt oppussingen av Slottet, gjenspeiler seg også i svarene som gis på spørsmålet om kostnadene bør holdes hemmelig eller ikke. Hele 85 prosent av de spurte sier seg enig i følgende påstand: «Ettersom oppussingen av Slottet betales over statsbudsjettet - og dermed indirekte av skattebetalerne - bør ikke kostnadene i forbindelse med oppussingen holdes hemmelig.

Målingen viser også at det er et stort flertall for å gjøre deler av Slottet litt mer til et folkeeie. 81 prosent av de spurte svarer nemlig at Slottet bør åpnes for publikum.

(NTB)