Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kongeparet sør for skyene

KUNMING (Dagbladet): Kongeparet fikk en fargesprakende velkomst da de i går ettermiddag landet i Kunming i den kinesiske provinsen Yunnan. 25 av Kinas minoriteter stilte på flyplassen i sine folkedrakter med sang og folkemusikk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«Huan Ying, Huan Ying,» hjertelig velkommen, ropte de mange som ventet på flyplassen i sine tradisjonelle folkedrakter. Hver av de mange minoritetene har sine egne drakter, og mange har også sitt eget språk - helt forskjellig fra kinesisk.

Mange språk

- I vår reiseguide sto det at hvis vi bare skulle til en provins i Kina, så skulle vi reise til Yunnan, sa kongen da han talte ved Yunnan Nationalities Institute i provinshovedstaden Kunming.

Universitetet har spesialisert seg på opplæring og bevaring av minoritetenes språk og kulturer. For mange av Yunnans minoriteter står i fare for å miste sitt språk ettersom de fleste unge snakker kinesisk. Yunnan betyr sør for skyene, og har 25 registrerte forskjellige minoriteter.

Det er 2000 studenter ved minoritetsuniversitetet, og en av dem - Tor Aksel Bolle (29) - kommer fra Oslo.
- Jeg har vært her i en måned og studerer kinesisk. Her i Kunming trives jeg veldig godt, sier Bolle.

Universitetet oppdaget han under en tidligere reise til Yunnan-provinsen, som ligger sørvest i Kina og grenser mot Tibet, Laos, Burma og Vietnam.

Ved byens øvrige universitet finnes det ytterligere tre norske studenter.

Kongeparet vakte stor jubel da de kom til minoritetsuniversitetet. De fikk være med inn i fire klasser for å se nærmere hvordan undervisningen ble drevet. En av klassene trente på engelsk, mens en annen hadde time i et av minoritetsspråkene.

Stor gave

Etter omvisningen holdt Kongen en tale der han på vegne av regjeringen overrakte en gave på 150000 amerikanske dollar (vel en million kroner) til universitetet. Pengene skal brukes til stipendier for universitetets studenter - og da fortrinnsvis til kvinnelige studenter.

Gaven vakte enorm begeistring, og da kongeparet skulle reise fra universitetet ble de omringet av takknemlige studenter.
Kvelden ble avsluttet med en bankett som guvernøren Yunnan ga til ære for gjestene fra Norge. Under den 12 retters middagen var det underholdning med lokale innslag - der den norske folkevisa «Pål sine høner» ble framført på kinesisk.

Hele Norges coronakart