Kongeparet tok styringen

Dronning Sonja og kong Harald hyret inn nære venner som motekspertise til Statsbyggs fagfolk. Med vennene i ryggen vant kongeparet til slutt kampen om hvem som skulle bestemme over slottets rehabilitering.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kongeparets tiltro til nære venner vanskeliggjorde arbeidet med oppussingen. I desember 1996 tvang Jens Stoltenbergs finansdepartement Statsbygg til å inngå en hemmelig avtale med Slottet, som ga kongeparet og deres selvvalgte eksperter tilnærmet full kontroll.

Hemmelig avtale

Dette viser den hemmelige avtalen mellom Statsbygg og Slottet som Dagbladet har fått tilgang til. Etter det Dagbladet erfarer, ble daværende administrerende direktør i Statsbygg, Kjell Brevik, tvunget av finansråd Svein Gjedrem til å skrive under på avtalen.

Avtalen ga det såkalte særmøtet, hvor kongen og dronningen selv er medlemmer, offisiell status som det besluttende organ.

I avtalen heter det også at: «Det Kongelige Slott er en særegen bygning som krever særskilte løsninger med særlig vekt på brukerhensyn, og hvor DDMM Kongen og Dronningens smak skal være retningsgivende.» (vår utheving, red. anm.)

Riktignok står det også at arbeidet skal skje innenfor gitte rammer for framdrift og økonomi, men som seinere dokumentert er disse rammene høyst tøyelige.

Like før avtalen ble inngått, stanset finansminister Jens Stoltenberg prosjektet. Dette var etter råd fra Statsbygg, som hadde varslet at ombyggingen var ute av kontroll. Stansen førte til at kongen selv ble bekymret for framdriften, og kong Harald tok opp saken med daværende statsminister Jagland.

Jagland vil ikke kommenterere saken overfor Dagbladet, men kort tid etter ble Statsbygg overraskende tuktet av Finansdepartementet til å skrive under på avtalen.

Nå har særmøtet med kongeparet i spissen siste ord, samtidig som kongeparets smak er «retningsgivende».

Fortsatt hemmelig

Samtidig som flere nye eksperter er trukket inn fra kongeparets side, har både Statsbygg og hoffet opplevd mannefall i denne perioden.

Halvor Stormoen er Statsbyggs tredje administrerende direktør siden oppussingen av slottet startet. Også på prosjektledersiden i Statsbygg har det vært store utskiftninger. Ved det kongelige hoff ser det ut til at slottssaken har tatt på. Hoffsjef Lars Petter Forberg er den tredje hoffsjefen siden arbeidene startet.

Dagbladet ba i går Statsbygg om å få tilgang på møtereferatene fra det besluttende organ, særmøtet.
Dette ble avvist med henvisning til offentlighetsloven, selv om Arbeids- og administrasjonsdepartementet - som ble overlatt ansvaret for saken da Finansdepartementet trakk seg ut - i forrige uke lovet full åpenhet.