Kongeparet tok styringen

Dronning Sonja og kong Harald hyret inn nære venner som motekspertise til Statsbyggs fagfolk. Med vennene i ryggen vant kongeparet til slutt kampen om hvem som skulle bestemme over slottets rehabilitering.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Kongeparets tiltro til nære venner vanskeliggjorde arbeidet med oppussingen. I desember 1996 tvang Jens Stoltenbergs finansdepartement Statsbygg til å inngå en hemmelig avtale med Slottet, som ga kongeparet og deres selvvalgte eksperter tilnærmet full kontroll.

Hemmelig avtale

Dette viser den hemmelige avtalen mellom Statsbygg og Slottet som Dagbladet har fått tilgang til. Etter det Dagbladet erfarer, ble daværende administrerende direktør i Statsbygg, Kjell Brevik, tvunget av finansråd Svein Gjedrem til å skrive under på avtalen.

Avtalen ga det såkalte særmøtet, hvor kongen og dronningen selv er medlemmer, offisiell status som det besluttende organ.

I avtalen heter det også at: «Det Kongelige Slott er en særegen bygning som krever særskilte løsninger med særlig vekt på brukerhensyn, og hvor DDMM Kongen og Dronningens smak skal være retningsgivende.» (vår utheving, red. anm.)

Riktignok står det også at arbeidet skal skje innenfor gitte rammer for framdrift og økonomi, men som seinere dokumentert er disse rammene høyst tøyelige.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer