Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Konger på vrakhaugen

SKAGE (Dagbladet): Folkehelter i helga - bilopphøggere til hverdags. Det er virkeligheten for D.D.E.-brødrene Bjarne og Eskil Brøndbo. Midt blant sønderkjørte BMWer og ihjelkrasja japanere råder trønderrockerne grunnen til daglig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Bandet vet man aldri hvordan det går med i framtida. Bilopphøggeriet er liksom sikkerheten vår, forteller Eskil Brøndbo. 20 år etter at faren Arne startet geskjeften, er begge de to popstjerne-sønnene sysselsatt i Namdal Bilopphuggeri, som bedriften heter. Bjarne som daglig leder, Eskil som ivrig selger. Skjønt...

- Vi er nok litt lik i lasta for tida. Etter at D.D.E. har tatt av helt de to siste åra, har det blitt lite bilopphøgging og mye opp og ned i bar overkropp rundt om i Norge, flirer de to.

Dagbladet tok turen til Skage i Overhalla kommune et snaut kvarter utenfor Namsos sentrum der Brøndbo-guttas bilopphøggeri er plassert. Fjernt fra gull- og platinatrofeer, Spellemannpriser, listeplasseringer og generelt popstjernehysteri ligger høggeriet fredelig plassert ute på et jorde.

"Høgger'n" sa nei

I et glassbur gjemt bak en most sportsbil og en inntrøkka Hiace troner høggeri-sjef Bjarne Brøndbo. Stående i et par tresko er han i ferd med å oppdatere seg på høggeriets nye dataanlegg.

- Vi har fått et nytt strekkodebasert datasystem, forteller han stolt.

- 13 høggerier over hele landet er knytta opp mot systemet, utdyper han. Landets mest kjente rockehøgger, Vazelina Bilopphøggers Arnulf Paulsen, er imidlertid ikke med.

- "Høgger'n" ringte meg her en tid tibake. "Je er litt skeptisk til detti systemet. Je har mer tru på Internett", sa'n, flirer Bjarne.

Men nå må han hjelpe en kunde. Han virker like serviceinnstilt i jobben som han er hengiven overfor fansen.

Fem minutter seinere kommer han tilbake. En Mazda 626-eier trengte nytt drivledd. Kremmeren Brøndbo hostet opp et til 800 spenn. Nypris er 3500 kroner, hevder han.

- Det gjelder å ta vare på kundene, smiler Brøndbo, vel vitende at bransjen tradisjonelt sett ikke har verdens beste rykte.

- Før i tida var en bilopphøgger en blanding av Dynamitt-Harry og kjeltring. Det stinka sur røyk av ham, en halvlunken pilsflaske sto klar under disken, han var ubarbert, møkkete og ufin mot kundene, beskriver Brøndbo.

Mister grepet

Tidligere har Brøndbo-gutta hatt full kontroll over høggeriet som de eier sammen med faren, men etter suksessen har de to mistet noe av grepet om høggeriet.

- De to første dagene jeg er på jobb etter en konsertrunde, føler jeg meg helt på sidelinja, sier Eskil.

- Innen vi er kommet i gang, bærer det ut på veien igjen, konstaterer Eskil som har benyttet D.D.E.s turnépause det siste halvåret til å turnere med hobby-bandet Sex Gale Menn enn til å jobbe i høggeriet.

Både Eskil og Bjarne har jobbet i høggeriet så lenge de kan huske. Eskil har også utdanning innen bilmekking og biloppretting, mens Bjarne prøvde seg på lærerskolen et par år før han gikk lei.

Ingen av de to hevder å være bilfrikere på sin hals, på tross av sitt daglige virke, men Bjarne kan ikke akkurat underslå at han har brukt en del tid på bil, spesielt i ung alder.

Raserkjøring

- Da kameratene kjøpte moped som 16-åringer, var jeg så drittlei av å kjøre bil at jeg lot kompisene kjøre bil slik at jeg fikk litt avveksling med å kjøre moped. Vi drev også og testa hvor fort en kan kjøre inn i en bil fra sida uten å bruke belte, flirer Bjarne rått.

Eskil var heller ikke helt borte:

- Jeg rasa rundt i et boblevrak uten tak mens yngstebror Thomas (nå vokalist i Sex Gale Menn, red. anm.) satt på toppen av en buss og kasta lasso etter meg. Det var ganske vilt, husker Eskil.

Nervøs for D.D.E.

Fra nå av og fram til første halvdel av september vil far Arne og resten av de ansatte i Namdal Bilopphuggeri se lite til Bjarne og Eskil. Turnélivet krever sitt i dette tidsrommet. Ved innledningen av turneen er Brøndbo-brødrene spente på hva slags mottakelse de får.

- D.D.E. var Konsert-Norges Mercedes i fjor. I år er vi kanskje bare en Opel, neste år en Lada og om to år skal du se vi er det reneste bilvraket, fleiper Eskil.

BILOPPHØGGER-BOOGIE: Slik er vi ikke vant til å se D.D.E.-brødrene Bjarne og Eskil Brøndbo, men det er i Namdal Bilopphuggeri, som de eier sammen med faren, de har sitt daglige virke. Skjønt når folket skriker etter stadig mer D.D.E., blir det stadig mindre tid i høggeriet.