Kongestrid til siste stund

I går måtte dagens åpningsmøte i Afghanistans historiske Loya Jirga utsettes på grunn av strid om tidligere kong Mohammed Zahir Shah. I siste liten vil lederne for den tidligere Nordalliansen ha forsikringer om at Zahir Shah ikke skal spille noen politisk rolle.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De mer enn 1500 utsendingene fra alle kanter av Afghanistan møtes i hovedstaden Kabul til Loya Jirga - «Storråd» - for å velge statsoverhode og et midlertidig styre fram til det skal holdes demokratiske valg i 2004. I går kveld ble det overraskende nok bestemt at møtet skulle utsettes i fem timer, til i ettermiddag. Men finner man ikke noen løsning på gamlekongens rolle, er det krise før første møte.

Størst uenighet venter man at det blir om valget av statsoverhode. En krigerhøvding har allerede truet med ny krig om ikke den 87 år gamle kongen blir valgt til statsoverhode. Men det blir han ikke.

I går forsøkte den midlertidige statsministeren, Hamid Karzai, å finne et forlik mellom de kongetro og Nordalliansen, som inntok Kabul da Taliban flyktet, for å redde møtet. Presset fra utlandet er sterkt for å unngå full krise.

Krigstrussel

Det er 87 år gamle tidligere kong Mohammed Zahir Shah som skal åpne Loya Jirga. Han ble styrtet i 1973 og kom hjem fra Italia i april. Helsa er ikke helt god, men ved bare å være til stede spiller han en samlende rolle i et land som har vært splittet og herjet av krig i nesten 30 år.

De mest ihuga kongevennene finner blant pashtunerne, landets største folkegruppe, og de vil ha Zahir Shah til statsoverhode. Det er stor mistro til de nye herskerne i Kabul blant pashtunerne, som bor sør i landet. Man mener tadsjiker og usbekere fra nord er for sterke.

Krigerhøvdingen Padshah Khan Zadran, fra fylket Paktia i sørøst, truer med ny krig om ikke kongen blir valgt.

Han ligger for øvrig allerede i krig med guvernøren i fylket, Taj Muhammad Wardak, som er utnevnt av den midlertidige statsministeren, Hamid Karzai.

Stor tillit

Pussig nok setter da den ustyrlige krigeren Padshah Khan kongen opp mot kongens gode venn.

Hamid Karzai er pashtuner som Zahir Shah og en god venn. Etter rådslagninger mellom flere sterke ledere fra motstridende grupper i ulike deler av landet er det Hamid Karzai som blir valgt til statsoverhode. Han får støtte fra forsvarsminister Mohammed Fahim, som nå kaller seg «feltmarskalk». Karzai får også støtte fra utenriksminister Abdullah Abdullah og fra innenriksminister Yunus Qanooni. Alle disse tre var ledere i Nordalliansen.

Medspillerne til general Abdul Rashid Dostum, usbekeren som er «konge» i Mazar-i-Sharif i nordvest, støtter også Karzai. Det samme gjør Ismail Khan, den sterke mann i Herat i vest.

Karzai har siden han tiltrådte som midlertidig regjeringssjef 22. desember i fjor, vunnet stor tillit blant folk flest, og han har også vist seg som en samlende leder for de sterkt splittede høvdingene han har fått tildelt som regjeringsmedlemmer.

Han får litt større armslag og autoritet om han nå blir valgt til statsoverhode, men det blir fortsatt mange forhandlinger over utallige kopper te før noe spørsmål kan avgjøres.

  • Den britisk-ledete FN-styrken i landet tar ingen sjanser og er satt i høyeste beredskap for å unngå et mulig angrep fra Taliban eller al-Qaida.
MEKTIGE MENN: Striden er stor om hvilken rolle Afghanistans tidligere konge Mohammad Zahir Shah (t.h.) skal spille i utformingen landet politiske framtid. Leder av overgangsregjeringen Hamid Karzai jobber hardt for et forlik.