Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kongo-advokat avviser utsagn om dødsstraff

- Jeg har aldri sagt til Aftenposten at nordmennene får dødsstraff, sier advokat Andre Kibambe til Dagbladet.

DOM I MORGEN: I morgen faller dommen mot de to nordmennene Tjostolv Moland og Joshua French i Kongo. Foto: ESPEN RØST
DOM I MORGEN: I morgen faller dommen mot de to nordmennene Tjostolv Moland og Joshua French i Kongo. Foto: ESPEN RØST Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Advokaten til Tjostolv Moland og Joshua French avviser at han vet at de to kommer til å bli dømt til døden i retten i Kisangani i morgen.

Da Dagbladet snakket med advokaten i halv elleve-tida, ble han sjokkert over at Aftenposten har framstilt det som at det bare gjenstår for dommerne å godkjenne dødsstraff for de to drapstiltalte nordmennene.

- Vet ikke at det blir dødsstraff
Ifølge Aftenposten.no skal Kibambe ha uttalt at de to vil bli dømt etter aktoratets påstand, og at dommen er klar.
- Jeg sa at jeg tror det blir dødsstraff, som jeg også har gitt uttrykk for tidligere. Men jeg vet det ikke. Jeg er like spent som alle andre på hva som skjer i retten i morgen, sier Kibambe til Dagbladet.

Han jobber for tiden med en annen sak i Kinshasa, og skal ikke være til stede under domsavsigelsen, opplyste han til Dagbladet forrige uke.

- Jeg kommer tilbake til ankesaken, sier Kibambe, som gjentatte ganger har sagt at han tror de to blir dømt.

Forsvarsadvokaten har allerede skrevet ferdig anken til en høyere militær domstol i Kisangani, og etter en eventuell dom i denne domstolen har nordmennene mulighet til å anke til den militære høyesteretten i hovedstaden Kinshasa, ifølge NTB.

Selv om de to blir dømt til døden, er det sjelden at dødsstraffen blir utført i Kongo.

Familien bekymret
I den militære domstolen i Kisangani er begge nordmennene tiltalt for drap, drapsforsøk, væpnet ran, spionasje og å ha dannet et kriminelt forbund.

Aktor, major Jean-Blaise Bwamalundu, har bedt om at de to nordmennene dømmes til døden. Moland risikerer i tillegg 20 års fengsel for våpenbesittelse.

Tjostolv Moland og Joshua Frenchs familie og venner sitter nå i Norge og venter på dommen, som er ventet i morgen. Tjostolv Molands far, Knut Moland, mener UD må få nordmennene ut av Kongo så fort som mulig.

- Så snart de får dødsdommen, frykter vi at noen kan ta loven i egne hender, sier Moland.

AVVISER UTSAGN OM DØDSSTRAFF: Andre Kibambe, forsvareren til Moland og French, sier at han ikke har sagt at han vet de to vil bli dømt til døden. Foto: ESPEN RØST
AVVISER UTSAGN OM DØDSSTRAFF: Andre Kibambe, forsvareren til Moland og French, sier at han ikke har sagt at han vet de to vil bli dømt til døden. Foto: ESPEN RØST Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling