Kongo åpner for soning i Norge

Jonas Gahr Støre har fått forsikringer fra Kongos utenriksminister om at Moland og French ikke blir henrettet.

DØMT TIL DØDEN: Tjostolv Moland (28, t.v.) og Joshua French (27) under domsavsigelsen i Kisangani i Kongo tirsdag. De to nordmennene ble blant annet dømt for spionasje og for å ha drept sjåføren Abedi Kasongo (30) i begynnelsen av mai i år. Foto: VEGAR K. VATN/SCANPIX
DØMT TIL DØDEN: Tjostolv Moland (28, t.v.) og Joshua French (27) under domsavsigelsen i Kisangani i Kongo tirsdag. De to nordmennene ble blant annet dømt for spionasje og for å ha drept sjåføren Abedi Kasongo (30) i begynnelsen av mai i år. Foto: VEGAR K. VATN/SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Utenriksminister Jonas Gahr Støre hadde i dag en samtale med sin kongolesiske kollega Alexis Mwamba for å diskutere gårsdagens dom der Joshua French (27) og Tjostolv Moland (28) ble dømt til døden.

- Ikke lenger praksis
UD skriver i en pressemelding at Kongos utenriksminister sa han kjente godt til saken.

Mwamba ga Støre forsikring om at de to ikke under noen omstendighet vil bli henrettet selv om dommen skulle bli stående. Den kongolesiske regjeringen har vedtatt et moratorium om ikke å fullbyrde dødsstraff, og slik straff praktiseres ikke lenger i landet, framholdt han.

Utenriksminister Mwamba sa også at DR Kongo ville stille seg åpen for å drøfte et eventuelt spørsmål om at deler av en eventuell rettskraftig dom vil kunne sones i Norge.


Det foreligger ingen tosidig avtale om utlevering av soningsfanger mellom Norge og Kongo, så tilfeller som Moland og Frenchs må eventuelt avtales i hvert enkelt tilfelle.

Avviste spionasje
- Jeg understreket at Norge tar sterk avstand fra dødsstraff, og ba om forsikringer om at de to ikke vil bli henrettet selv om dommen skulle bli stående. Når det gjelder den delen av dommen som går ut på at de to har bedrevet spionasje for staten Norge, avviste jeg dette som fullstendig grunnløst, det samme gjaldt erstatningskravet mot staten Norge. Jeg understreket også at norske myndigheter ikke tar stilling til det øvrige skyldspørsmålet, sier Støre i pressemeldingen.

- Jeg slo fast at de to nordmennene ikke har tilknytning til norske myndigheter. Den bistanden norsk utenrikstjeneste yter i Kisangani, er av rent humanitær karakter, for å bistå to borgere i en vanskelig situasjon. Jeg framholdt også at kongolesiske myndigheter er ansvarlige for nordmennenes sikkerhet i fengselet. Norske myndigheter vil fortsette å følge saken tett, en anke fra de to nordmennene ventes i løpet av kort tid.

Støre og Mwamba møtes igjen i løpet av FNs generalforsamling i New York seinere denne måneden.

- Ikke overrasket
Arne Willy Dahl, ekspert på internasjonal rett og generaladvokat i Forsvaret, er ikke overrasket over den kongolesiske utenriksministerens forsikringer.

- Jeg hadde ikke forventet annet; et økende antall land tar avstand fra dødsdom, inkludert land som formelt tillater dødsstraff. Dette kan være et strategisk trekk fra Kongos side for å opparbeide goodwill fra det internasjonale samfunnet, sier Dahl til Dagbladet.

Han understreker at han er glad for sakens utvikling, ført og fremst på Moland og Frenchs families vegne.

LOVER AT DE FÅR LEVE: Kongos utenriksminister Alexis Tambwe Mwamba snakket med Norges utenriksminister Jonas Gahr Støre i dag. Foto: IVAN SEKRETAREV/AP/SCANPIX
LOVER AT DE FÅR LEVE: Kongos utenriksminister Alexis Tambwe Mwamba snakket med Norges utenriksminister Jonas Gahr Støre i dag. Foto: IVAN SEKRETAREV/AP/SCANPIX Vis mer

- Er dette en vanlig løsning i saker der vestlige borgere er dømt til døden i et land i tredje verden?

- Det varierer; nordmenn dødsdømt i utlandet har faktisk blitt henrettet i nyere tid, sier forsvarsjuristen.

Spionanklagene mot Norge mener han er tynt fundert.

- Det fins sikkert land som har interesse av å spionere i Kongo, men jeg kan ikke forestille meg at Norge skulle gjøre det - det virker helt usannsynlig, sier Dahl.

Vil ikke kritisere retten
Han understreker at koblingen mellom Norge og de domfelte i Kongo er svært spesiell.

- Dette er en helt unik sak; jeg kan ikke huske at en stat er blitt holdt ansvarlig i en straffesak på denne måten, sier Dahl.

- Hvorfor tror du da saken er blitt ført på denne måten, med det tilsynelatende sviktende bevisgrunnlaget?


- Det trenger ikke være mer komplisert enn at aktoratet, som har hatt føringen under saksprosessen, har rasket sammen det bevismaterialet de har funnet, og brukt alt sammen; det ligger ikke nødvendigvis mer bak, sier forfatteren av «Håndbok i militær folkerett».

- Hvilket inntrykk har du av gjennomføringen av rettssaken?

- Jeg registrerer at mange har kritisert rettergangen - men jeg har ikke noe eget grunnlag for å uttale meg om det, sier Arne Willy Dahl, som legger til:

UNIK SAK: Arne Willy Dahl, ekspert på internasjonal rett og generaladvokat i Forsvaret, synes det er svært spesielt at den norske stat er trukket inn i saken mot Moland og French. Foto: LARS EIVIND BONES/DAGBLADET
UNIK SAK: Arne Willy Dahl, ekspert på internasjonal rett og generaladvokat i Forsvaret, synes det er svært spesielt at den norske stat er trukket inn i saken mot Moland og French. Foto: LARS EIVIND BONES/DAGBLADET Vis mer

- Jeg håper Norge og Kongo får til en ordning i denne saken.

UD gikk tidlig ut og varslet at de ville gjøre alt for å hindre at Moland og French blir henrettet i tilfelle en dødsdom.

- Dette er godt nytt. Det er veldig bra at denne saken er blitt en verdensnyhet. Presset er nå på Støre og de kongolesiske myndighetene, sier Tjostolv Molands far, Knut Moland jr., til Dagbladet.

Jonas Gahr Støre kom med ytterligere uttalelser i et pressemøte klokka 13.