Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kongo-dommer skammer seg over prosessen

En av meddommerne i kongosaken mener dommen er full av lovbrudd og feil, og vil avvises av høyesterett.

SKAMMER SEG: Dommer Frederic Embu Anieng holder seg til hodet mens rettspresidenten leser opp dødsdommen i ankesaken mot Tjostolv Moland og Joshua French. Nå sier dommeren at han skammer seg over rettsprosessen mot de to nordmennene. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet
SKAMMER SEG: Dommer Frederic Embu Anieng holder seg til hodet mens rettspresidenten leser opp dødsdommen i ankesaken mot Tjostolv Moland og Joshua French. Nå sier dommeren at han skammer seg over rettsprosessen mot de to nordmennene. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| KISANGANI (Dagbladet): Etter ankesaken mot Tjostolv Moland og Joshua French, der begge igjen ble dømt til døden, sitter dommer og oberstløytnant Frederic Embu Anieng på kontoret og skammer seg over rettsprosessen.

— Høyesterett kommer til å avvise hele saken og sende den tilbake i rettssystemet. Dommen er basert på et lovbrudd. Tilståelsen er tilegnet mens Moland var syk. Vi krevde at tre leger skulle sjekke Moland, og gi ham behandling slik at han ble frisk nok til å delta i rettssaken, men det ble ikke gjort. Hele dommen er basert på denne tilståelsen, og derfor kommer høyesterett til å avvise saken, sier Frederic Embu Anieng.

- Flere feil og mangler
Dommeren er den eneste myndighetspersonen involvert i rettsprosessen som tillater seg selv å gi uttrykk for feil og mangler som ble gjort.

— De tre andre dommerne, som utgjør panelet sammen med meg og rettspresidenten, er valgt av rettspresidenten. Han har stor innflytelse på de tre som ble valgt slik at han kunne forberede flertallet. De tre kan ingenting om loven og rettspresidenten har stor innflytelse, sier Anieng.

Skammer seg

— Jeg skammer meg over dommen og rettspresidenten i ankesaken. Dette ble veldig trist. Han rotet bort sider i dommen og begynte å debattere med seg selv. Hans oppgave var bare å lese dommen. Han skulle egentlig ha latt meg lese deler av dommen, men han var så grådig at han ville lese alt selv. Rettspresidenten har ikke kommet på jobb i dag fordi han skammer seg, sier Frederic Embu Anieng til Dagbladet.

Hjelp Anieng innrømmer at kompetansen for å gjennomføre kompliserte rettsforhandlinger der menneskerettigheter blir ivaretatt, ikke finnes i Kisangani.

— Vi trenger hjelp fra det internasjonale samfunnet, sier han.

Søker benådning?
Nyhetsbyrået AFP meldte i går at dødsdømte Joshua French og Tjostolv Moland har bedt Kongos president Joseph Kabila om å benåde dem.

De siterte advokaten Giovanni de Stefano, som ble omtalt som nordmennens forsvarer, slik:

- Forespørselen om benådning ble sendt lørdag morgen.

AFP skriver at de to nordmennene i brevet ber Kabila om å ta i bruk paragraf 78 i Kongos grunnlov, noe som åpner for at presidenten kan benåde dødsdømte. Men det er høyst usikkert om det er noe hold i nyhetsmeldingen. Verken den norske advokaten til Moland og French, Morten Furuholmen eller kongoleseren Andre Kibambe, som representerte begge to tidligere, men nå bare representerer Moland, har hørt noe om søknaden.

— Det har jeg ikke hørt noe om. Jeg har heller ikke søkt om benådning på deres vegne. Jeg har aldri hørt om denne advokaten, sier Kibambe til Dagbladet.

MINDRETALL: Oberstløytnant Frederic Embu Anieng var en av fem dommerne som avgjorde skyldspørsmålet i ankesaken mot Moland og French. Han sier de tre andre meddommerne som ble utpekt av rettspresidenten ikke kan loven. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
MINDRETALL: Oberstløytnant Frederic Embu Anieng var en av fem dommerne som avgjorde skyldspørsmålet i ankesaken mot Moland og French. Han sier de tre andre meddommerne som ble utpekt av rettspresidenten ikke kan loven. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media