Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kongo-dommeren vil ha seg frabedt henvendelser fra UD

Advarte diplomater i Kongo mot innblanding

ADVARER: President for militærdomstolen i Kisangani, Pascal Moliba, her med rapporten fra Tjostolv Molands lege. Foto: Tore Meek / Scanpix
ADVARER: President for militærdomstolen i Kisangani, Pascal Moliba, her med rapporten fra Tjostolv Molands lege. Foto: Tore Meek / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||

Diplomatene fra Norge og Storbritannia som følger rettsprosessen mot Tjostolv Moland og Joshua French ble torsdag advart av dommeren i det militære tribunalet.

Presidenten i dommerpanelet, Pascale Moliba, advarte diplomatene i retten og sa at han ville ha seg frabedt at de henvendte seg til ham, og blandet seg inn i rettsprosessen.

- Dere er her for å tjene deres lands interesser, ikke Kongos, sa Moliba, ifølge VG Nett.

- Misforståelse

- Jeg hadde en samtale med dommeren etter at rettsforhandlingene var over i dag, og der ble det klargjort at hans advarsel var basert på en misforståelse, forteller diplomat Elisabeth Slåttum i Utenriksdepartementet (UD) til NTB.

Bakgrunnen for utbruddet på nærmere 30 minutter skal ha vært feilaktige opplysninger om at den norske diplomaten Elisabeth Slåttum som følger saken, skal ha gitt ordre om at Tjostolv Moland skulle fraktes til sykehuset da det ikke ble funnet rom til ham i fengselet i byen onsdag kveld.

Slåttum klargjorde for dommer Moliba at hun ikke hadde gitt noen ordre til dem som førte Moland til fengselet og misforståelsen ble ryddet opp i.

Ifølge advokat Marius Dietrichson som følger rettssaken som de to nordmennenes juridiske rådgiver, er klimaet i rettssalen betydelig endret siden Tjostolv Molands forklaring tirsdag. Utsagnet om at de var på oppdrag som leiesoldater for opprørslederen Laurent Nkunda og at de støttet tutsienes sak i Kongo har forårsaket dette.

Mye strengere

- Alt er blitt mye strengere her. Alle fremmede, inkludert diplomatene som følger saken, blir sett på som mistenkelige elementer, sier Dietrichson til NTB.

Han trekker fram at det østlige Kongo inntil relativt nylig har vært i borgerkrig og at Nkunda har vært en av de mest kjente fiendene. Molands forklaring har ført til at hele rettssaken har vendt seg til å handle om områdets sikkerhet.

Etter at Moland har forklart seg sammenhengende i flere dager, var det Joshua French sin tur til å snakke til retten torsdag. I motsetning til sin kamerat forklarte han tydelig at verken han eller Moland kunne noe for drapet på sjåføren Abeidi Kasongo, men at de var blitt angrepet av ukjente.

- French ble av ukjente grunner også gjentatte ganger stilt spørsmål om han hadde hatt kontakt med en advokat fra hovedstaden som har en kone med tutsibakgrunn. Det har han ikke, men han ble likevel stilt spørsmål om denne personen igjen og igjen, forteller Dietrichson.

Nektet kontakt

Slåttum i UD er forsiktig med å gi noen karakteristikk av situasjonen for nordmennene i Kongo, men sier til NTB at hun anser det som viktig at norske myndigheter er til stede også etter at hun etter planen skal hjem til Norge 23. november.

- Det er viktig å være til stede på en så spesiell sak. Når to nordmenn dømmes til døden så krever det at vi følger saken ekstra godt, sier Slåttum.

Dietrichson selv er blitt nektet å ha noen som helst kontakt med nordmennene eller den kongolesiske advokaten. Han får heller ikke snakke med noen i tinghuset i Kisangani og er blitt helt isolert.

- Jeg er uønsket her og blir behandlet som om jeg ikke var her, sier Dietrichson.

Fredag skal spionasjeanklagene mot Moland og French behandles i retten. Etter det skal bevisførselen i ankesaken være avsluttet og retten legger opp til prosedyrer og dom i tiden framover.

- Vi vet ikke når det vil skje. Rettslokalet er leid ut i helgen og begynnelsen av neste uke, så når dommeren tenker at saken kan fortsette er ikke kjent, sier Dietrichson.


(NTB)


KOMMER IKKE TIL ORDE: Advokat Marius Dietrichson. Foto: ERLING HÆGELAND/DAGBLADET
KOMMER IKKE TIL ORDE: Advokat Marius Dietrichson. Foto: ERLING HÆGELAND/DAGBLADET Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media