Kongo er endelig ebolafritt

Men den kongolesiske helseministeren advarer mot sykdomsimport fra andre deler av regionen der dødsviruset fremdeles herjer.

FAREN OVER: Et bilde fra oktober viser desinfiseringsarbeid i et behandlingssenter for ebolasmittede i Lokolia i Kongo. Landets helsemyndigheter melder nå at ebolautbruddet landet er stanset.  AFP PHOTO KATHY KATAYI
FAREN OVER: Et bilde fra oktober viser desinfiseringsarbeid i et behandlingssenter for ebolasmittede i Lokolia i Kongo. Landets helsemyndigheter melder nå at ebolautbruddet landet er stanset. AFP PHOTO KATHY KATAYI Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Etter tre måneder og 49 døde, bekreftes det nå av ebolautbruddet i Kongo er over.

- Ingen nye tilfeller er registrert siden 4. oktober. Etter 42 dager med søk, kan regjeringen erklære at ebolavirusets utbrudd er over, fortalte helseminister Felix Kabange til Reuters i den kongolesiske hovedstaden Kinshasa.

LES OGSÅ: Liberia avblåser ebola-unntakstilstanden

42 dager utgjør den internasjonalt aksepterte tidsperioden uten nye tilfeller for å kunne slå fast at epidemien er over.

Det første kjente tilfellet var et utbrudd i 1976 ved Ebola-elva i Kongo - hvilket ga navnet til det dødelige viruset. I ettertid er det likevel regnet som sannsynlig at personell fra Verdens helseorganisasjon var i kontakt med det samme viruset da de noen måneder tidligere behandlet personer i forbindelse med et epidemisk utbrudd i Sudan.

Utbruddet som i dag herjer i Vest-Afrika, og som er det mest alvorlige så langt i historien, omfattet imidlertid opprinnelig ikke Kongo. Det startet i Guinea i desember i fjor, og spredde seg så til Sierra Leone og Liberia. Det er også registrert tilfeller i Nigeria, Mali og Senegal.

LES OGSÅ: Så mye av Afrika er IKKE smittefarlig for ebola

Per 14. november 2014 skal 14 405 mennesker være smittet, og 5506 skal ha mistet livet totalt.

Utbruddet i Kongo, som begynte i august, har hatt en høy dødsrate på hele 74 prosent. Den kongolesiske helseministeren advarer likevel mot at Kongo ikke er utenfor fare.

- Vi er fortsatt truet av at ebolaviruset kan importeres fra andre deler av regionen, sier han ifølge BBC.

I USA, Spania og Norge har helsearbeidere returnert med ebolasmitte.

På Ullevål sykehus lå den Leger uten grenser-tilknyttede Silje Michaelsen (30) til behandling på smittervernavdelingen i en drøy uke, før hun ble friskmeldt.

LES OGSÅ: 130 mennesker jobbet for å redde Silje (30) fra ebola-døden (krever Dagbladet Pluss-abonnement)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer