Kongo-fangene flyttes til farligere fengsel

Etterforskerne vil frigjøre celleplass. Svært dårlig nytt for de to nordmennene.

FLYTTES: Etterforskningsledelsen - her med påtaleleder oberst Jacob Samwaka (t.h) og etterforskningsleder Roger Wawara (bak), har bestemt at Tjostolv Moland (28) (midten) og kameraten skal flyttes til det svært beryktede og farlige fengselet Osyo. Bildet er fra da Moland ble tatt med ut i jungelen for å lete etter et våpen han hadde gravd ned. Ambassaderepresentant Lars Ekmann står til venstre. Foto: Espen Røst / Dagbladet
FLYTTES: Etterforskningsledelsen - her med påtaleleder oberst Jacob Samwaka (t.h) og etterforskningsleder Roger Wawara (bak), har bestemt at Tjostolv Moland (28) (midten) og kameraten skal flyttes til det svært beryktede og farlige fengselet Osyo. Bildet er fra da Moland ble tatt med ut i jungelen for å lete etter et våpen han hadde gravd ned. Ambassaderepresentant Lars Ekmann står til venstre. Foto: Espen Røst / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet.no): Etterforskningsledelsen i Kongo har varslet at de drapsmistenkte nordmennene Tjostolv Moland (28) og kameraten (27) skal flyttes fra militærfengselet i Kisangani til det beryktede fengselet Osyo som ligger 17 kilometer utenfor byen.

Overflyttingen kan skje alt denne helgen eller mandag. Osyo er et stort beryktet og svært fryktet fengsel på den andre siden av Kongoelven som huser tunge kriminelle fanger. Fengselet ansees som farlig.

Tung beskjed
At det ligger utenfor Kisangani, på den andre siden av elven, vil i tillegg gjøre det vanskeligere både for advokaten og representanten for den norske ambassaden å følge opp de to nordmennene, og sikre at de får riktig behandling.

Tjostolv Moland og kameraten fikk beskjeden i dag, og skal ha tatt det svært tungt.

Etterforskningen er ferdig
Til nå har de sittet i et lite fangekompleks tilknyttet den militære justismyndigheten inne i Kisangani. Dette ansees som langt tryggere og mer oversiktlig enn det beryktede fengselet Osyo.

Årsaken til at de to nå skal flyttes er at drapsetterforskningen er over. Etterforskningsledelsen trenger derfor ikke å ha Moland og kameraten i nærheten for å få gjennomført avhør og bevisopptak.

Nå ønsker etterforskerne å frigjøre celleplass til andre fanger.

Kan bli rettsak om to uker
Utenriksdepartementets representant i Kisangani, Fred Rasmussen, bekrefter overflyttingsplanene, og legger ikke skjul på at de er bekymret.

-Vi vil ta et møte med de militære myndighetene der vi vil si at vi foretrekker at de blir der de er i dag.

- Osyo er et stort fengsel med mange hundre insatte. Det sies at det er dårlige forhold der. Men vi har ikke vært der inne og sett. Selv om etterforskingsledelsen sier de kan forsikre oss at de vil ha det ok der inne, vil vi be om at de blir, sier Rasmussen til Dagbladet.

De to norske fangene fikk beskjeden om at de skal overføres i ettermiddag.

TAR DET TUNGT: 27-åringen og Moland tok beskjeden svært tungt i dag. Det nye fengselet er ansett som farlig. Og det ligger utilgjengelig til på den andre siden av Kongo-elven. Foto: Espen Røst / Dagbladet
TAR DET TUNGT: 27-åringen og Moland tok beskjeden svært tungt i dag. Det nye fengselet er ansett som farlig. Og det ligger utilgjengelig til på den andre siden av Kongo-elven. Foto: Espen Røst / Dagbladet Vis mer

-Dette reagerte de selvfølgelig negativt på, sier han.

Det kan ligge an til at rettssaken mot de to kommer opp om et par uker.

DREPT: De to er av kongolesiske myndigheter mistenkt for å ha drept sjåføren Abeidi Kasongo. Foto: Privat
DREPT: De to er av kongolesiske myndigheter mistenkt for å ha drept sjåføren Abeidi Kasongo. Foto: Privat Vis mer