Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kongo-fangene lever i elendighet: Pappa RASER mot Norge

Knut Moland sier han er bitter på norske myndigheter. Han vil at Norge skal bruke regnskogpengene som Kongo får som brekkstang for å få guttene hjem.

SVÆRT TRANGT: I slike køyesenger bor Tjostolv Moland og Joshua French i Ndolo-fengselet. Fengselet var allerede overfylt da Moland og French flyttet inn. Foto: Alice Bafiala/Radio Netherlands Worldwide
SVÆRT TRANGT: I slike køyesenger bor Tjostolv Moland og Joshua French i Ndolo-fengselet. Fengselet var allerede overfylt da Moland og French flyttet inn. Foto: Alice Bafiala/Radio Netherlands Worldwide Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Liv og helse må komme før miljø. Å bruke regnskogpengene som brekkstang for å redde liv må jo være riktig, sier Knut Moland til Dagbladet på telefon fra India, der han er på jobb.

Tjostolvs far er oppgitt over Norges manglende resultater i Kongo-saken.

- Jeg mener ikke at de skal sette vanlige bistandspenger opp mot denne saken, for prosjekter til sultbekjempelse, bygging av sykehus og annet går jo ut over noen, men regnskogfondet er annerledes, sier Knut Moland.

Han har registrert at de to svenske journalistene som satt terrordømt i Etiopia er vel hjemme igjen i Sverige. Sverige løste den saken på få måneder, mens Kongo-fangene har sittet fengslet siden mai 2009.

- Svenske myndigheter har utvist stor dyktighet. Svenskene var også beskyldt for brudd på terrorlovgivningen, og Sverige har vært mye flinkere enn det Norge har klart. Jeg er flau over at Norge ikke har kunnet hjelpe guttene hjem. Når du en gang trenger hjelp fra myndighetene går det ikke. Det er jeg bitter over, sier Knut Moland til Dagbladet.

Støre-møte UD avviser Molands forslag.

FORTVILT: Kongo-fangene bruker tiden til å lese bøker om Afrika og om historie, i tillegg til treningsøkter mandag til lørdag. Foto: Claude Nzunzu / Dagbladet
FORTVILT: Kongo-fangene bruker tiden til å lese bøker om Afrika og om historie, i tillegg til treningsøkter mandag til lørdag. Foto: Claude Nzunzu / Dagbladet Vis mer

- Midler til prosjekter som går på klimaendring og regnskog i Kongo går ikke via den kongolesiske regjeringen, men direkte til prosjektene, sier underdirektør Frode Andersen i UD til Dagbladet.

- Jeg tror vi skal være veldig forsiktige med å trekke paralleller mellom Etiopia og Kongo, og også mellom alvorlighetsgraden av de to sakene, sier Andersen.

UD håper at Jonas Gahr Støre skal få møte Kongos utenriksminister i New York neste uke.

- Vi jobber med sikte på å få Moland og French til Norge, og prøver å få til dette møtet. Vi har bedt om et møte, men ikke fått noen avklaring, sier underdirektør Andersen.

Sykdom og insekter Mathilde Moland, mor til Tjostolv, sier sønnen regner med nok en jul i Kongo. Nå deler Kongo-fangene celle med fire andre — hvorav en er stoffmisbruker, som har jevnlig tilgang til stoff i fengselet.

- Han er til tider i sin egen verden, sier Mathilde Moland til Dagbladet.

De to har senger — ikke madrasser på gulvet, som i Kisangani — og et lite kjøleskap på cella. Men forholdene i fengselet er likevel svært krevende.

Fengselet er fullt av rotter, kakerlakker, edderkopper og et mangfold av andre insekter, og allerede da de to ble flyttet til Ndolo-fengselet i desember i fjor var fengselet overfylt.

Bedervet mat Det er, slik det er i store deler av Kinshasa, også et stort problem med at strømmen til stadighet forsvinner.

- Det gjør at det blir forferdelig varmt og at maten blir bedervet. Det er bare deres sterke helse og psyke som gjør at det går såpass bra med dem — for en måned siden hadde Tjostolv eksempelvis skikkelig magesjau, sier Mathilde Moland.

OPPGITT: Tjostolv Molands far Knut Moland er kritisk til Norges innsats i Kongo-saken. Foto: Espen Røst / Dagbladet
OPPGITT: Tjostolv Molands far Knut Moland er kritisk til Norges innsats i Kongo-saken. Foto: Espen Røst / Dagbladet Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media