Kongo-oberst åpner opp for uavhengig granskning av de omstridte blodprøvene

Joshua French: - Veldig gode nyheter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KINSHASA (Dagbladet): Det er full uenighet mellom norske Kripos og kongolesiske myndigheter om Tjostolv Moland ble dopet ned før han 18. august ble funnet død på fengselscella i Kinshasa.

Kongolesisk militær påtalemyndighet har tiltalt Joshua French for drap på cellekameraten på bakgrunn av det de mener er medisinske bevis som viser at Moland hadde beroligende midler (benzodiazepiner) i blodet, mens norske Kripos' undersøkelser viser høy promille, men ingen støtte for beroligende midler.

Åpner for uavhengig instans Dagbladet møtte i dag aktor oberst Katenda Nkulu i Kinshasa. Nkulu stiller seg åpen for at man får gjennomført en ny analyse av prøvene av en uavhengig instans.

- Dette er opp til dommeren å bestemme, men når det er motstridende opplysninger er det vanlig å bringe inn en uavhengig instans som kan vurdere saken. Det må være en instans som verken er kongolsisk eller norsk, sier Nkulu til Dagbladet.

Nkulu sier at dette ikke nødvendigs er noe han selv som aktor vil gå inn for, men at det er «naturlig for dommeren å tenke på den måten».

- Jeg regner med at det kan skje. Noen av de viktigste bevisene i saken er medisinske.

French: - Gode nyheter Joshua French mottar Nkulus uttalelser med glede i  N`Dolo-fengslet når Dagbladet møter ham i ettermiddag.

- Dette er veldig gode nyheter. Jeg har på følelsen av at de er på defensiven nå, sier French til Dagbladet om de kongolesiske påtalemyndighetene.
- Loven sier dødsstraff Nkulu er klar på hvilken straff loven foreskriver, hvis French blir dømt for drap på Moland.

- Loven angir en helt konkret straff, og det er dødsstraff. Men det er opp til dommeren å bestemme.

- Kommer dere til å nedlegge påstand om dødsstraff?

- Det må vi se an hvordan rettssaken utvikler seg, sier Nkulu til Dagbladet.

TILTALT: Joshua French er tiltalt for å ha drept cellekameraten Tjostolv Moland. Det er uenighet mellom kongolesiske og norske eksperter om de medisinske bevisene i saken, der kongolesisk påtalemyndighet mener French skal ha dopet ned Moland. Foto: Tore Bergsaker / Dagbladet
TILTALT: Joshua French er tiltalt for å ha drept cellekameraten Tjostolv Moland. Det er uenighet mellom kongolesiske og norske eksperter om de medisinske bevisene i saken, der kongolesisk påtalemyndighet mener French skal ha dopet ned Moland. Foto: Tore Bergsaker / Dagbladet Vis mer