KONTROVERSIELLE: M23-opprørerne har skapt massiv uro i det østlige Kongo, og skal stå bak omfattende krigsforbrytelser. Her slapper et utvalg medlemmer av gruppa av i Goma 1. desember. Foto: AFP / NTB Scanpix
KONTROVERSIELLE: M23-opprørerne har skapt massiv uro i det østlige Kongo, og skal stå bak omfattende krigsforbrytelser. Her slapper et utvalg medlemmer av gruppa av i Goma 1. desember. Foto: AFP / NTB ScanpixVis mer

Kongo-opprørere anklages for omfattende krigsforbrytelser

Svartelistes av FN.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

FNs sikkerhetsråd svartelister to opprørsgrupper som står bak omfattende krigsforbrytelser i det østlige Kongo.

FN har tidligere slått fast at den ene av gruppene, den såkalte M23-militsen, i praksis ledes av Rwandas forsvarsminister James Kabarebe.

M23 består i hovedsak av tutsier og har flere offiserer og soldater fra nabolandet i sine rekker. Uganda anklages også for å støtte dem.

Ingen av de to lands ledere er imidlertid navngitt i sanksjonsvedtaket, noe som ifølge FN-diplomater skyldes press fra USA som er en nær alliert av de to landene.

De viktigste lederne for M23 på bakken i Kongo antas å være Bosco Ntaganda, Sultani Makenga og Jean-Marie Runiga.

Ntaganda, som har kallenavnet «The Terminator», har vært etterlyst for krigsforbrytelser av Den internasjonale straffedomstolen i Haag siden 2006, blant annet i forbindelse med bruk av barnesoldater.

Sikkerhetsrådet svartelister også De demokratiske styrkene for frigjøring av Rwanda (FDLR), som har tilknytning til Rwandas gamle regjeringshær og hutumilitsen som sto bak folkemordet i 1994.

Den internasjonale straffedomstolen i Haag har utstedt arrestordre på FDLRs leder Sylvestre Mudacumura, som anklages for forbrytelser mot menneskeheten og krigsforbrytelser.

Mudacumura var nestkommanderende for presidentgarden i Rwanda under folkemordet i 1994.

(NTB)

- LEDER: Rwandas forsvarsminister James Kabarebe (t.v.) anklages for å i praksis stå bak M23. Foto: AFP / NTB Scanpix
- LEDER: Rwandas forsvarsminister James Kabarebe (t.v.) anklages for å i praksis stå bak M23. Foto: AFP / NTB Scanpix Vis mer