Kongo-opprørernes trofébilder

I slutten av juni leverte en opprørssoldat disse bildene til framkalling hos en fotosjappe i det østlige Kongo. Det han ikke visste, var at fotohandleren tok kopier av bildene for å dokumentere bestialiteten i borgerkrigen verden har snudd ryggen til.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Hva slags mennesker kan ha glede av slike ting? Hvem er det som tar slike bilder som trofeer? spør aktivisten som har smuglet bildene ut av den krigsherjede Kivu-provinsen øst i Kongo. Her har en håndfull militser støttet av nabolandene Uganda og Rwanda ført verdens blodigste krig siden 2. verdenskrig. Fire millioner mennesker har mistet livet i de snart seks åra krigen har vart, en krig der opprørere har slåss dels mot regjeringen i Kinshasa, dels mot hverandre og bestandig mot sivilbefolkningen.

Aktivisten jobber for en av Kirkens Nødhjelps samarbeidspartnere i området. Dagbladet treffer ham i Oslo, men han ønsker ikke å stå fram med navn eller bilde av frykt for represalier i hjemlandet.

- Jeg håper en gang å bruke disse bildene som dokumentasjon på de uhyrlighetene som vanlig folk utsettes for i Kongo, sier han.

Trofeer:

Verken personen som blir drept eller de som dreper ham er kjent. Nøyaktig hvor denne ene grusomheten skjedde er heller ikke kjent.

- Vi vet at det skjedde på landsbygda i Ituri rundt byen Bunia og vi vet når det skjedde. Vi arbeider nå får å finne ut mer, men det er livsfarlig å arbeide i dette området, sier aktivisten. Han mener bildene er tatt som trofeer, og at de brukes for å terrorisere andre som stiller seg i veien for soldatene.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer