Kongo-saken diskutert i Stortinget: - Jeg er ikke fornøyd, sier Joshua Frenchs mor

- Hvis noe alvorlig skjer med dem der nede skal ingen få lov til å si at de ikke visste.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Kari Hilde French møtte opp på spørretimen i Stortinget i dag, for å høre Utenriksminister Espen Barth Eide svare på hvorfor hennes sønn, Joshua French, og Tjostolv Moland fortsatt sitter fengslet i Kongo.

De to har sittet fengslet siden sommeren 2009.

- Norge er passive Fra tilhørerbenken kunne Kari Hilde French høre Høyres Svein Harberg kritisere myndighetens innsats med å få de to ut av Kongo (dialogen er forkortet).

- Det synes som om norske myndigheter har bidratt lite for å få de to ut av Kongo. Passiviteten oppfattes både nasjonalt og internasjonalt som en underlig unnvikenhet i en rettsak og dom som beskylder Norge for spionasje. De to sitter fengslet under uverdige forhold med fare for liv og helse. Hvordan vil regjeringen nå gå i aktiv dialog med kongolesiske myndigheter for å få dem ut? sa Harberg.

Barth Eide understreket i sitt svar at norske myndigheter har jobbet «aktivt med kongolesiske myndigheter i tre år» for å få Moland og French hjem til Norge.

- Norske myndigheter la i 2010 fram et utkast til en avtale om soningsoverføring. På grunn av manglende fremdrift, har vi fra norsk side på nytt tatt opp spørsmålet. Kongolesiske myndigheter er klar over at en norsk delegasjon er klar til å komme ned til Kinshasa for å forhandle om en avtale. Både presidenten, statsministeren og utenriksministeren vet at vi fra norsk side ønsker at de skal forlate Kongo, svarte Utenriksministeren.

Eide fortalte også at han tok opp temaet med Kongos utenriksminister i september i år, og at kongolesiske myndigheter har forsikret om at en dødsstraff ikke vil bli gjennomført. Han framholdt også at Norge har kommet med innvendinger som har gitt de to bedre soningsforhold.

- Vi har tidlig gjort det klart at de to ikke var på oppdrag fra den norske stat. Det finnes ikke noe folkerettslig grunnlag for å hevde at Norge er part i saken. En stat kan ikke stevne en annen stat for en internasjonal domstol, ifølge folkerettens regler. Norske myndigheter har gjort det klart at vi derfor ikke aksepterer den delen av dommen som innebærer ansvar for den norske stat. Kongolesiske myndigheter har heller ikke fulgt opp dette punktet, sa Eide.

- Kan ikke vente på svar Harberg svarte på dette med å karakterisere det som underlig at norske myndigheter ikke har tatt stilling til hele dommen mot de to, men bare delen der den norske staten er part. Harberg mener disse beskyldningene også ligger til grunn for dommen mot de to.

Deretter krevde han handling fra statsråden.

- Vil statsråden nå sørge for at noen reiser ned og står ansikt til ansikt med ledelsen i Kongo med beskjed om at vi vil ha denne løsningen nå? At vi kan ikke vente på svar fra dere, dette gjelder liv og helse for to av våre borgere, sa Harberg.

Høyrepolitikerens forslag innebærer en uttrykkelse av mistillit til de kongolesiske myndighetene, og derfor var ikke Eide enig i framgangsmåten.

 TILSKUER:  Kari Hilde French, mor til Joshua , tar plass på tilhørerbenken i Stortinget for å følge Stortingets spørretime. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.
TILSKUER: Kari Hilde French, mor til Joshua , tar plass på tilhørerbenken i Stortinget for å følge Stortingets spørretime. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet. Vis mer

- Det vil ikke fremme verken forhandlingene eller situasjonen til Moland og French, sa han.

Skuffet mor Kari Hilde French legger overfor Dagbladet ikke skjul på sin skuffelse over svarene hun fikk ut av spørrerunden (se stort videointervju øverst i saken).

- Jeg er ikke fornøyd. Utenriksdepartementet terper fremdeles på at de ikke tar noen stilling til skyldsspørsmål, men det har de tatt i 2009. Da var jeg på møte med dem og da kom det fram at de ikke aksepterer spionasjedommene. De har tatt stilling til skylddspørsmålet, sier hun.

French mener det har vært engasjement fra enkeltpersoner i Utenriksdepartementet i saken, men at den samtidig har vist at noe er galt med selve departementet. Det håper hun en ny minister skal kunne gjøre noe med.

- Men det nytter ikke å holde seg på ministernivå. De må høyere opp, sier French oppgitt.

Hun var også innom Stortinget i forrige uke for å overlevere et brev til om lag 50 stortingsrepresentanter. I brevet er spesielt den humanitære situasjonen til Joshua French og Tjostolv Moland beskrevet.

- Skulle noe mer alvorlig skje der nede enn det de allerede har opplevd, så skal ingen få lov til å si at vi visste ikke. De vet.

 STILLSTAND:  Norske myndigheter har i løpet av de tre årene ikke lyktes med å få Joshua French og Tjostolv Moland overført til Norge. Foto: Claude Nzunzu
STILLSTAND: Norske myndigheter har i løpet av de tre årene ikke lyktes med å få Joshua French og Tjostolv Moland overført til Norge. Foto: Claude Nzunzu Vis mer