Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kongo-saken utsatt av regnvær

Tom rettssal i Kisangani etter kraftig regnskyll.

TOM SAL: Advokat Morten Furuholmen og den britiske diplomaten Terence Robins hadde rettssalen for seg selv i formiddag. Kraftig regnvær i Kisangani fører til at dagens ankebehandling er forsinket. Foto: TORE BERGSAKER
TOM SAL: Advokat Morten Furuholmen og den britiske diplomaten Terence Robins hadde rettssalen for seg selv i formiddag. Kraftig regnvær i Kisangani fører til at dagens ankebehandling er forsinket. Foto: TORE BERGSAKER Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| KISANGANI (Dagbladet): Rettssaken mot de to dødsdømte nordmennene Tjostolv Moland og Joshua French er kraftig forsinket og kan nok en gang bli utsatt, denne gangen på grunn av kraftig regnvær i området.

Da Dagbladet kjørte gjennom Kisangani i dag morges,  var den vanligvis livlige byen helt folketom.

Klokka 11.20 ble det kjent at en bil var på vei til fengslet for å frakte Moland og French til rettssalen.

Advokaten på plass

Ankesaken skulle starte igjen klokka ni i dag.

Klokka ti er rettssalen fremdeles nesten helt tom. 

Bortsett fra norske pressefolk, er det bare advokat Morten Furuholmen, den norske diplomaten Fred Rasmussen og den britiske diplomaten Terence Robins i salen.

Ingen kongolesere hadde møtt fram for å møte rettsforhandlingene i dag.

Manglende bevis
Ankesaken mot de de draps- og spionasjedømte nordmennen startet på tirsdag.

Moland og French erklærte seg ikke skyldig på alle punkter.

- Vi er ikke spioner, vi er ikke kriminelle vi er ikke drapsmenn, svarte French på spørsmålet om hvorfor de har anket.

Nordmennenes advokat Guiallaume Likwala påpekte flere feil i den forrige dommen. Han understreket også at flere forhold som slås fast i dommen ikke er underbygget med bevis, for eksempel påstanden om at det var Moland som skjøt.

Ba om utsettelse
Advokaten, som representerer enka etter sjåfør Abeidi Kasongo og vitnene til hendelsen, krevde raskt at anken skulle avvises, siden denne, ifølge ham, ikke inneholder påstander om konkrete feil i den første dommen.

- Nordmennenes advokat skulle ha presentert disse protestene skriftlig før saken kom opp, sa advokaten.

Denne klagen ble imidlertid avvist av dommeren. Det førte til at aktor Oberst Jacob Samwaka ba om mer betenkingstid.

- Hvis det er slik at det skal sees helt bort fra den forrige dommen, trenger aktoratet noe tid på å analysere situasjonen, sa han og ba om at videre rettsforhandlinger skulle utsettes til i dag.

Dommeren ba nordmennenes advokat om å legge fram et skriftelig dokument der han gjennomgår alle påstandene om feil i den forrige dommen.

- Tror ikke på frifinnelse
Andre Kibambe som representerte de to nordmennene under den første rettsbehandlingen av saken, er ikke lenger del av forsvaret.

Furuholmen er leid inn av en anonym person for å hjelpe de to nordmennene, blant annet ved å legge press på norske myndigheter, og ved å samtale med deres Kongolesiske forsvarer.

Furuholmen har selv sagt at han ikke tror det er mulig for nordmennene å bli frikjent for drapet.

Moland og French anket dødsdommen de ble idømt 8. september i år.

Aktor Roger Wavara, som førte saken i første rettsrunde, skal lede aktoratet også i ankesaken.

Verken Moland og French ville uttale seg til retten under den første behandlingen av saken.

De har, etter råd fra advokat Furuholmen, bestemt seg for å besvare rettens spørsmål i ankesaken.

Malariasyk
Tjostolv Moland fikk for halvannen uke siden malaria.

- De har i lengre tid vært uten medisiner. Det har etter mitt besøk i Kongo blitt etablert et medisinsk tilsyn av Moland og French. Det viser seg nå at dette er kommet for sent i gang, dessverre, sa advokat Furuholmen like etter at Moland ble syk.

Sykdommen har fremdeles ikke sluppet taket og Moland bar preg av å være i dårlig form under rettssaken på tirsdag.

- Jeg er ute av balanse. Malariaen gjør meg psykisk ustabil, sa han og forklarte at han holdt på å besvime flere ganger i retten.

Får britisk bistand
Joshua French har britisk pass og får nå bistand av britiske myndigheter. Det kan bety økt sjanse for utlevering til Storbritannia.

- Storbritannia har en permanent tilstedeværelse her i Kongo. Det innebærer at vi har flere muligheter til å bistå våre statsborgere enn norske myndigheter, som ikke har diplomater fast stasjonert i landet, sier den britiske konsulen i Kinshasa, Terence Robins, til NTB.

French har i utgangspunktet ikke ønsket hjelp fra andre enn norske myndigheter. Men i forkant av ankesaken, ba han om bistand fra Storbritannia.

- Dette har så langt ikke vært en stor sak hjemme. Men nå som vi har fått bekreftet at French er britisk statsborger vil det trolig endre seg, sier Robins.

Samtidig som britene nå involverer seg for fullt, varsler norske myndigheter at de vil trappe ned sin innsats for Moland.

- Vi har ikke fått endelig melding fra Oslo om hvordan vi skal dekke denne saken fremover, men vi kommer til å trappe ned den fysiske tilstedeværelsen her. Det betyr at vi kommer på færre besøk, sier ministerråd Gunvor Alida Endresen.

Dagbladet er i Kongo og følger ankesaken mot Tjostolv Moland og Joshua French.

LENKET SAMMEN: Joshua French og Tjostolv Moland har ankommet retten i Kisangani. Her fjerner en rettsbetjent stripsen de var lenket sammen i. Moland og French har etter råd fra advokat Morten Furuholmen (bak) besluttet å uttale seg i retten, i motsetning til i forrige rettsrunde. Foto: TORE BERGSAKER
LENKET SAMMEN: Joshua French og Tjostolv Moland har ankommet retten i Kisangani. Her fjerner en rettsbetjent stripsen de var lenket sammen i. Moland og French har etter råd fra advokat Morten Furuholmen (bak) besluttet å uttale seg i retten, i motsetning til i forrige rettsrunde. Foto: TORE BERGSAKER Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media