Kongo ser på French som en mulig mistenkt etter Molands død

Har vært gjennom gjentatte avhør siden søndag.

ETTERFORSKER DØDSFALLET:  Myndighetene retter søkelyset mot Joshua French i sin etterforskning av dødsfallet på Tjostolv Moland. 
Foto: Tore Bergsaker
ETTERFORSKER DØDSFALLET: Myndighetene retter søkelyset mot Joshua French i sin etterforskning av dødsfallet på Tjostolv Moland. Foto: Tore BergsakerVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Det er nå en offisiell holdning fra Kongo om at de etterforsker dødsfallet til Tjostolv Moland som et mistenkelig dødsfall. De har hatt gjentatte avhør av French, sier hans advokat Hans Marius Graasvold til Dagbladet.

Ser de på Joshua French som en mistenkt?

- Dette er det som blir formidlet via media der nede. De har i alle fall nå en oppmerksomhet mot French som er av en slik karakter at det er naturlig at han får bistand fra oss, sier advokaten, som reiser ned for å bistå French så raskt det er praktisk mulig.

- Vi tar ingen sjanser når vi aner at det finner på å rette søkelyset mot French, noe som er fullstendig meningsløst i denne situasjonen her. Han skulle hatt hjelp og støtte, sier han.

Fant kameraten død
Joshua French fant kameraten død på cella som de delte i fengselet i Kinshasa søndag morgen.

- Det er ingen omstendigheter overhode som tyder i retning av at det har skjedd noe kriminelt her, understreker advokaten.

UD bekreftet i formiddag at Kripos drar ned til Kongo for å bistå med obduksjonen av Moland.

- Vi er glade for det, spesielt fordi de reiser ned etter en form for invitasjon fra kongolesiske myndigheter. Når de har et slikt fokus som de har på dødsårsaken er det viktig at undersøkelsen skjer på en ordentlig måte, sier advokaten.

- Meningsløst Har avhørene av French vært tøffe?

- Jeg har ikke fått detaljer om hvordan de har vært. Han har forklart seg omstendighetene slik de har vært. Det er i seg selv naturlig at han blir avhørt om dette. Han har hatt bistand underveis fra en representant fra norsk UD. 

DRAR TIL KONGO:    Advokat Hans Marius Graasvold drar til Kongo for å bistå Joshua French så snart han får visum til landet. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet
DRAR TIL KONGO: Advokat Hans Marius Graasvold drar til Kongo for å bistå Joshua French så snart han får visum til landet. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet Vis mer

- Føler han seg mistenkeliggjort i avhørene?

- Han sier at det har vært enkeltpersoner underveis i avhørene som har forsøkt å kjøre ham på det. Hans holdning er at dette er fullstendig meningsløst, men han må bare forholde seg til det, sier Hans Marius Graasvold.

Underdirektør Frode O. Andersen i UD sier til Dagbladet at de ikke vil kommentere om mistanken mot French vanskeliggjør arbeidet med å få ham til Norge.

- Vi forholder oss til at kongolesiske myndigheter har en etterforskning. Det er naturlig og ville blitt gjort i Norge også. Vi avventer resultatet av den etterforskningen, sier han.