Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kongo vil presse fram tilståelse gjennom norsk misjonær

UD vurderer å be norsk misjonær trekke seg ut. Skal sende formell appell til forsvarsdepartementet.

UNDER PRESS: Kongolesiske myndigheter prøver å få den norske misjonæren til å overtale den norske 27-åringen og hans kamerat Tjostolv Moland til å tilstå. Foto: Thomas Hubert
UNDER PRESS: Kongolesiske myndigheter prøver å få den norske misjonæren til å overtale den norske 27-åringen og hans kamerat Tjostolv Moland til å tilstå. Foto: Thomas Hubert Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Misjonær Jon Anders Bregård har ansvaret for å komme med mat og vann til de to nordmennene som er fengslet i Kisangani, anklaget for drapet på sjåføren Abedi Kasongo (30).

Nå føler Bregård seg stadig mer presset av militærpolitiet i Kongo. De har gitt ham et slags ansvar for å få nordmennene til å tilstå drapet.

- Saksbehandlerne klager på nordmennene, og er utålmodige. De mener at de ikke forteller sannheten, og prøver å få oss til å overtale dem til å tilstå, sier Bregård til Dagbladet fra Kisangani.

Gisselsituasjon
Bregård, som er bosatt i Kisangani sammen med sin kone og fire barn, har fått signaler om at han befinner seg i en slags gisselsituasjon:

- Jeg satt sammen med enken og hennes advokat, som gjorde det klart at hvis nordmennene ble overført til Kinshasa, ville de ta meg istedet, sier Bregård.

- De mistenkeliggjør oss alle nå, sier han.

- Uheldig
Jon Vea, Norges ambassadør i Luanda og norsk kontaktperson i området, sier til Dagbladet at et slikt press kan føre til at UD ber norske misjonærer om å trekke seg ut fra området.

- Hvis et slikt press forekommer, er det uheldig. Vi må tenke på sikkerheten til nordmennene i området, sier Vea til Dagbladet.

UDs representant i området tenker hele tiden på sikkerheten til nordmennene, forklarer Vea.

Ambassaderåd Torstein Vangen har til nå oppholdt seg i Kisangani. Han blir i dag erstattet av ambassaderåd Lars Ekman.

- Sier noe om rettssikkerheten
Ambassadør Vea mener et slikt press sier noe om rettssikkerheten til nordmennene.

- De har litt andre metoder der nede. Dette sier jo litt om rettssikkerheten, konstaterer Vea overfor Dagbladet.

Han understreker at misjonærer som Bregård ikke har formell adgang til fengsler og militærleire i området.

- Dette kan være et problem. Vi kan måttet sørge for at all kommunikasjon må gå gjennom advokat, om dette fortsetter, sier Vea.

Formell appell
Representantene for norsk UD ønsker å få overført saken til sivil rett, og å få flyttet den til hovedstaden Kinshasa.

I dag skal ambassadør Vea sende en formell appell til kongolesiske myndigheter - representert ved innenriks-, justis- og forsvarsdepartementene.

- Vi skal forklare bakgrunnen for at vi ønsker å flytte nordmennene til Kinshasa, bekrefter Vea til Dagbladet.

Dagbladet kjenner til at UD ikke regner med at en slik forflytning vil være mulig før etterforskningen er ferdig. Fram til etterforskningen er ferdig, vil nordmennene måtte sitte i militærfengselet i Kisangani.

Hevder sin uskyld
I etterkant av drapet var stemningen i Kisangani svært opphetet. Myndighetene mener å kunne føre bevis for at det to nordmennene sto bak drapet, men de har hele tiden bedyret sin uskyld.

Tjostolv Molands far, Knut Moland, mener at det hele dreier seg om penger.

De to nordmennene, Tjostolv Moland (28) og hans kamerat (27) har begge bakgrunn fra forsvaret, og ble arrestert med ID-papirer fra forsvaret. De skal også de senere år ha jobbet i den private sikkerhetsbransken i forskjelliga afrikanske land. Hva de gjorde øst i Kongo da sjåføren ble drept, er fortsatt uklart.

- HANDLER OM PENGER: Knut Moland, far til arresterte Tjodolv Moland, tror det handler om penger i Kongo-dramaet. Foto: Thorbjørn Berg/Dagbladet
- HANDLER OM PENGER: Knut Moland, far til arresterte Tjodolv Moland, tror det handler om penger i Kongo-dramaet. Foto: Thorbjørn Berg/Dagbladet Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling