OVERFØRT:  - Her er Kongo-fangene Joshua French og Tjostolv Moland på vei fra Kisangani til Kinshasa i 2011. Foto: Claude Nzunzu  /Dagbladet 
OVERFØRT:  - Her er Kongo-fangene Joshua French og Tjostolv Moland på vei fra Kisangani til Kinshasa i 2011. Foto: Claude Nzunzu /Dagbladet Vis mer

Kongolesere varsler søksmål mot Norge etter French-løslatelse

– Vi vil bruke alle mulige midler loven tillater for å få den norske staten til å respektere vår verdighet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

To menn som var med i samme bil som Joshua French og Tjostolv Moland i Kongo i 2009, varsler søksmål mot Norge etter at løslatelsen av French er kjent. Kasimu Aradjabu og Kepo Aila satt bakpå lasteplanet på bilen som French og Moland leide i mai 2009, da Abedi Kasongo ble skutt og drept. Bistandsadvokaten til de to kongoleserne, Leili Dimakungu, sier til NRK at han vil gjøre alt han kan for å få erstatningen han mener klientene hans har krav på.

Da saken ble behandlet i retten, krevde klientene hans 10 millioner dollar hver for traumene de mente de mente nordmennene hadde påført dem, men de ble tilkjent 5.000 dollar hver.

– Vi vil bruke alle mulige midler loven tillater for å få den norske staten til å respektere vår verdighet. Vi kommer ikke til å gi oss, selv om det finnes folk i Kongo som tror de er hevet over loven, sier Dimankungu.

Advokat Hans Marius Gaasvold, som representerer French, har ikke hørt om kravene.

– Dette må vi bare ta når det kommer, sier han til NRK.

(NTB)