Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kongolesiske krigsherrer for retten i Haag

Tiltalt for angrep mot sivile, voldtekt og rekruttering av barnesoldater.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||

To kongolesiske krigsherrer møter tirsdag i Den internasjonale straffedomstolen. De to er tiltalt for angrep mot sivile, voldtekt og rekruttering av barnesoldater.

Germain Katanga og Mathieu Ngudjolo Chui skal i februar 2003 ha ledet et angrep mot en landsby i Ituri-regionen nordøst i Kongo.

Angrepet var en del av kampen om regionens naturressurser, blant annet gull, olje og diamanter.

31 år gamle Katanga skal ha ledet Den patriotiske motstandsstyrken, mens 39 år gamle Chui Den nasjonale integrasjonsfronten.

Sju av tiltalepunktene dreier seg om krigsforbrytelser, mens tre punkter omhandler forbrytelser mot menneskeheten. Begge to nekter skyld og har uttrykt sympati med ofrene.

Over 200 drept

Menneskerettsorganisasjonen Human Rights Watch mener Den internasjonale straffedomstolen (ICC) også bør rette søkelyset mot myndighetene i Uganda, Rwanda og Kongo.

- ICCs aktorat bør sørge for rettferdighet ved å fokusere på høytstående tjenestemenn i disse landene. Det er disse som har væpnet de Ituri-baserte militsene, sier Param-Preet Singh i HRW.

To advokater vil representere de mer 340 anerkjente ofrene i saken, hvorav ti er barnesoldater.

Ifølge tiltalen ledet Katanga og Chui to grupper av barnesoldater og eldre militsmedlemmer i et angrep på landsbyen Bogoro 24. februar 2003. Mer enn 200 personer ble drept, flere av dem hakket i hjel med macheter.

Mange kvinner ble voldtatt eller tatt som sexslaver.

- Ønsker en framtid

En av ofrenes representanter, Fidel Nsita Luvengika, sier at det vil hjelpe de dreptes familier at sannheten kommer for en dag.

- Mange familier vet ikke engang hvor barna deres ligger begravet, understreker Luvengika.

Advokaten som representerer de ti barnesoldatene, Jean-Louis Gilissen, forteller at rettssaken kan hjelpe barna å få livene sine på rett kjøl.

- Oppreisningen de forlanger er å ha en framtid, sier Gilissen.

Det er ventet at rettssaken, som er den andre som blir ført i ICC, vil vare i flere måneder.

(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media