Kongolesiske myndigheter krever erstatning av Norge

Vil holde Norge sivilrettslig ansvarlig for erstatningsbeløp.

TILTALT: Nå vil kongolesiske myndigheter gå til sivilt søksmål mot Norge, etter drapet der Tjostolv Moland og kompisen Joshua French står tiltalt. Foto: Espen Røst/DAGBLADET
TILTALT: Nå vil kongolesiske myndigheter gå til sivilt søksmål mot Norge, etter drapet der Tjostolv Moland og kompisen Joshua French står tiltalt. Foto: Espen Røst/DAGBLADETVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KINSANGANI (Dagbladet): Påtalemyndigheten i rettssaken mot norske Tjostolv Moland (28) og Joshua French (27) vil holde Norge sivilrettslig ansvarlige for økonomiske erstatninger i saken.

Det er ikke kjent hvilke erstatningsbeløp det er snakk om, men både enken etter drapsofferet Abedi Kasongo og de to vitnene i saken har gått ut i media og krevd millionerstatning.

- Dette er ikke en del av straffesaken, men betyr at påtalemyndigheten ønsker å holde Norge sivilt og økonomisk ansvarlig, bekrefter de to nordmennenes advokat, André Kibambe, overfor Dagbladet.

UDs representant i Kinsangani Christian Larssen skal ha befunnet seg i et møte med den militære domstolen da representanter for kongolesiske myndigheter forsøkte å overbringe søksmålet. En overrasket Larssen nektet å ta det i mot.

- Vi er kjent med at påtalemyndighetene ønsker å gjøre Norge sivilrettslig ansvarlig, men norske myndigheter har formelt ikke mottatt en melding om det. Dette må tas via de vanlige, diplomatiske kanalene, sier Larssen til Dagbladet.

Dokumentene kan enten overleveres av kongolesiske myndigheter til den norske ambassaden i Luanda eller fra Kongos ambassade i Stockholm til norsk UD.

Dagbladet kjenner til at Norge muntlig har gjort det klart ovenfor de kongolesiske myndighetene at det er helt uaktuelt for den norske stat å betale ut noen penger i denne saken. 

BEKREFTER KRAVET: De kongolesiske påtalemyndighetene ønsker å gjøre Norge økonomisk ansvarlig, sier de to nordmennenes advokat André Kibambe. Foto: EPSEN RØST
BEKREFTER KRAVET: De kongolesiske påtalemyndighetene ønsker å gjøre Norge økonomisk ansvarlig, sier de to nordmennenes advokat André Kibambe. Foto: EPSEN RØST Vis mer