Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Joshua French:

Kongolesiske myndigheter til Dagbladet: - French skal sone i norsk fengsel

Børge Brende: - Dette er viktig å understreke: French har ikke en dom mot seg i Norge.

UENIGE OM AVTALE: Kongolesiske myndigheter hevder overfor Dagbladet at de har inngått en avtale som innebærer at Joshua French skal fortsette sin soning i Norge. Dette avvises av norske myndigheter. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
<div><br></div>
UENIGE OM AVTALE: Kongolesiske myndigheter hevder overfor Dagbladet at de har inngått en avtale som innebærer at Joshua French skal fortsette sin soning i Norge. Dette avvises av norske myndigheter. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet

Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Joshua French ankom Norge i 11-tiden norsk tid på 17.mai, etter å ha blitt løslatt fra fengselet i Kongo - tilsynelatende som en fri mann. Dagen etter hevder kongolesiske myndigheter overfor Dagbladet at avtalen med Norge var at French skal fortsette sin soning i Norge. French ble dømt for drap i 2009.

Statsminister Erna Solberg og utenriksminister Børge Brende bekreftet nyheten under en pressekonferanse på Norges nasjonaldag. Både Brende og Solberg kom da med uttalelser som tyder på at French ikke vil sone i et norsk fengsel.

- Han er den eneste nordmannen som soner en dødsdom i utlandet. Vi er opptatt av å få norske borgere hjem, særlig hvor en straffeutmåling ikke ville vært mulig i Norge, sa Erna Solberg til Dagbladet.

- Ingen dom mot seg

Brende understreket at det ikke er en avtale om soningsoverføring eller benådning, men at den er basert på helsemessige vurderinger.

- Dette er viktig å understreke: French har ikke en dom mot seg i Norge, sa Brende.

Brendes uttalelser ble forstått som et klart hint til at French nå er en fri mann. Det samme mener Frenchs advokat Hans Marius Graasvold.

- Det er ikke sånn at det ligger i denne beslutningen at han skal fortsette å sone straffen her. Han er rett og slett besluttet overført. Der han er nå, er i overensstemmelse med de ønskene og forutsetningene som ble besluttet fattet på kongolesisk side, sier Graasvold.

MISTET VENNEN: Joshua French mistet sin beste venn Tjostolv Moland i 2013. Like etter snakker han for første gang om sitt nye liv alene på dødscelle. Foto: John Terje Pedersen / Dagbladet Vis mer

Forventer norsk soning

Kongolesiske myndigheter sier til Dagbladet i dag at de forventer at French skal fortsette å sone i et norsk fengsel.

- Ja, det var det vi ble enige om. Jeg vet ikke hvordan det norske juridiske systemet fungerer, men avtalen som ble gjort med oss er tydelig. Vi forventer at French møter i rettssystemet i Norge, og at han fortsetter sin soning der, sier Kikaya Bin Karubi til Dagbladet.

Karubi er en av president Joseph Kabilas nærmeste rådgivere, og opplyser selv at han har jobbet tett på forhandlingene over en lang periode.

- Denne avtalen ble inngått i god tro, etter utallige henvendelser fra norske myndigheter. Det har vært vanskeligheter med å få til en avtale tidligere, fordi det ikke foreligger noen utleveringsavtale mellom Norge og Den demokratiske republikken Kongo.

Han vil ikke spekulere på hvordan kongolesiske myndigheter vil reagere dersom de får bekreftet at French ikke skal sone i Norge.

- Nei, det kan jeg ikke se for meg. Vi stoler på norske myndigheter. Det er umulig for meg å kommentere noe som ikke er en realitet, sier han til Dagbladet.

FRENCH TILBAKE: Børge Brende og Erna Solberg innkalte til en haste-pressekonferanse på Statsministerens kontor 17. mai ettermiddag. Joshua French er tilbake i Norge, og statsministeren og utenriksministeren informerte om situasjonen til French. Video: NTB Scanpix Vis mer

Ikke rettskraftig dom

Dagbladet har vært i kontakt med Utenriksdepartementet, som viser til Brendes uttalelser under presskonferansen i går, der Brende gjorde det klart at French ikke har noen dom mot seg i Norge. UD har ingen ytterligere kommentar i dag.

Jo Stigen, professor ved Institutt for offentlig rett ved Universitetet i Oslo, sa også til Dagbladet onsdag at Joshua Frenchs dom i Kongo ikke har rettskraft i Norge.

- Siden det heller ikke er snakk om noen soningsoverføring, betyr det at han ikke skal sone her. Norsk påtalemyndighet kan reise sak mot ham, men det virker veldig usannsynlig nå, på bakgrunn at han allerede har vært straffeforfulgt i Kongo, sier Stigen til Dagbladet.

Det er åtte år siden French ble pågrepet i Kongo, anklaget for drap og spionasje. Kort tid etter ble hans reisefølge, nå avdøde Tjostolv Moland, også pågrepet. I 2009 ble begge dømt til døden av kongolesiske myndigheter.

Nordmennene anket, men etter en ny rettssak i 2010 ble dødsdommen stående. Bare Moland ble dømt for selve drapet. Nordmennene anket ikke dødsdommen videre i håp om å få fortgang i soningsoverføring til Norge.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling