Kongos forsvarsminister: - French og Moland kranglet hele tiden

Kongos forsvarsminister sier han ba Kai Eide respektere den kongolesiske rettsprosessen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

KINSHASA (Dagbladet): Noe av det aller første spesialutsending Kai Eide gjorde da han kom til Kinshasa torsdag var å ordne et møte med den mektige kongolesiske forsvarsministeren Alexandre Luba Ntambo. Han har det øverste politiske ansvaret for de militære justismyndighetene som nå har tiltalt Joshua French for drap på Tjostolv Moland.

Han er også ansvarlig for den domstolen som eventuelt skal arrangere ny rettssak. Eides mål er å løse saken slik at French så raskt som mulig kan komme tilbake til Norge. Første dagen på jobb i Kongo fikk ikke eide noen løfter om løsning fra forsvarsministeren.

 - Jeg sa det samme til den norske spesialutsendingen som jeg har sagt til den britiske tidligere. Nå skal jeg gjenta det for deg: De to nordmennene begikk alvorlig kriminalitet sammen, det kan ingen tvile på. Ingen må tro at utlendinger ikke kan bli stilt for retten i Kongo, selv når man dreper. Jeg vet ikke om noen regler i noe land over hele verden som sier at kriminelle ikke blir rettsforfulgt bare fordi de er utlendinger. Disse to begikk alvorlig kriminalitet. Norsk presse gir inntrykk av at vi tiltaler uskyldige her, sier han.

Dopet ned Dagbladet møter ham i det kongolesiske forsvarsdepartementet i utkanten av det sentrale Kinshasa. Han understreker at han henviser både til drapet på sjåfør Abedi Kasongo utenfor Kisangani og til den saken som har oppstått etter Tjostolv Molands dødsfall.

Ntambo kjenner åpenbart sakens detaljer svært godt. Han tar fram en blokk og begynner å tegne og forklare omstendighetene rundt Tjostolv Molands død og legger fram det han hevder er beviser for at French dopet ned sin venn og kvalte ham mens han sov.

- De to kranglet hele tiden og fengselsledelsen måtte stadig vekk rydde opp og skille de to, sier han.

Dagbladet har tidligere tatt opp denne påstanden med Joshua French og han har avvist uoverensstemmelser.
Arafat Da spesialutsending Kai Eide var hos statsråden fredag ble også han presentert for disse bevisene, og den norske diplomaten fikk med seg bilder tatt på åstedet som skal dokumentere Frenchs skyld.

Dagbladet spør ministeren om hvordan det kan ha seg at norske Kripos har konkludert helt motsatt av det den kongolesiske militære påtalemakten nå gjør.

- Det er ikke så underlig. Se bare i saken om dødsfallet til Yasir Arafat. Der har franske og sveitsiske etterforskere kommet til forskjellige konklusjoner etter å ha tatt prøver av hans døde kropp.

Så sier han:

- Det kan være både nasjonale og politiske grunner til at Norske etterforskere konkluderer annerledes enn våre.

Mer om akkurat dette vil han ikke si.

To tunger Forsvarsministeren sier han fikk et svært profesjonelt og godt inntrykk av Eide, men det hindret han ikke i å komme med en formaning til Eide om at Norge bør holde litt igjen.

- Det betyr at man ikke blander seg i juridiske prosesser, men lar retten fullføre sitt arbeid. Justisvesenet må få jobbe uavhengig og innblanding fra politikere er ikke normalt. Det er heller ikke lov i vår grunnlov.

Han oppfatter det som om Norge taler med to tunger i denne saken.

- Man kan ikke på en side si at Kongo må være en rettsstat, og på den andre siden kreve at landsmenn som begår kriminalitet ikke skal bli forfulgt rettslig.

Benådning Likevel lukker han ikke helt døra for at Norge til slutt kan nå fram.

- Jeg aksepterer at de kommer for å forsvare sine landsmenn og ber om landsmannen kan få komme hjem og sone i hjemlandet.

Men han mener at dette er noe som kan følges opp etter en eventuell rettssak.

- Det er fortsatt mulig å kjøre en politisk prosess om benådning eller overføring til Norge, men dette er noe som involverer andre departementer, som presidentens kontor, justis- og utenriksdepartementet.

- Det er opp til disse departementene, men det er afrikanere som er fanger i Europa og USA fordi de har brutt lovene i disse landene. Afrikanske regjeringer går ikke da og legger press på disse landene for å få stanset rettsprosessen, sier han.

Eide sa til Dagbladet i går at han ikke ønsker å kommentere enkeltmøter han har i Kinshasa.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer