Kongos jentebarn og kvinner voldtas, ødelegges, forlates og ydmykes

Forteller sine historier til filmskaper som selv ble voldtatt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Den uavhengige filmregissøren Lisa F. Jackson skulle lage en dokumentarfilm om kvinner fra ulike konfliktsoner i verden. Hun dro først til Kongo, og møtte en knallhard hverdag hun knapt hadde hørt om.

- Jeg dro til det verste stedet først. Det ble en film om de systematiske voldtektene som gjennomføres - og som ikke snakkes om. Verken i Kongo eller i verden forøvrig, sier Jackson til Dagbladet.no.

Sammen med kongoleseren Bernard Kalume er den 58-årige kvinnen nå i Norge i forbindelse med at hennes prisbelønte dokumentar om de brutale voldtektene i Kongo, The Greatest Silence: Rape in the Congo. Filmen vises på Parkteateret i Oslo onsdag kveld.

«Helvete på jorden»
Filmregissør Jackson har en spesiell historie. Hun ble sjøl voldtatt av tre menn da hun var 25 år. Jackson var på vei hjem etter en sein jobbvakt i Georgetown, Washington, da gruppevoldtekten fant sted.

Siden har angrep på kvinner vært et tema nært jacksons hjerte. I 2006 dro hun til Kongo for første gang. Der ble hun rystet over det enorme omfanget av voldtekter. I halvannet år jobbet hun med filmen. Først intervjuet hun kvinner som var utsatt for voldtekter. Deretter dro hun tilbake og snakket med mennene som gjennomførte voldtektene.

- Jeg brukte meg sjøl og mine erfaringer overfor kvinnene i Kongo. Jeg startet med å fortelle min historie. Om skammen og om å gi seg sjøl skylda for voldtekten. Men kvinnene i Kongo trodde ikke at jeg, som hvit kvinne, kunne være voldtatt. De spurte meg hvilken krig det var i USA, siden jeg ble voldtatt, smiler Jackson.

Filmen handler om titusenvis av kvinner og jenter - i alle aldre - som har blitt kidnappet, voldtatt, vært sexslaver og torturert, som en del av borgerkrigen. Hun drar til sykehus, skjulesteder og små landsbyer for å finne kvinner som har overlevd voldtekter - og siden har blitt forlatt i skammen. Hun, som sjøl er voldtatt, deler sine erfaringer med kvinnene hun møter.

«Det er en reise inn i «et Helvete på jorden for kvinner», et søk etter de modige voldtektsofrene som bryter stillheten om overgrepene», står det på filmens hjemmeside.

Brutal konflikt

«Voldtekt har alltid blitt brukt som et krigsvåpen», er filmens første setning. Men de systematiske voldtektene av barn og kvinner i Kongo er uten sidestykke.

Det finnes ingen oversikt over hvor mange kvinner som er voldtatt siden voldtektsepidemien startet på midten av 90-tallet. Men man frykter at det kan være flere hundre tusen kvinner, ifølge Jackson.

Kongo-virkeligheten er hjerteskjærende. Det handler om en hverdag der kvinner fra to år og opp til langt opp i 80-årene blir systematisk voldtatt. Av soldatene som egentlig skulle passe på kvinnene. Av ulike militsgrupper.

ALT-MULIG-KVINNE: Lisa F. Jackson (58) gjorde alt på Kongo-filmen sin, The Greatest Silence: Rape in the DRC: Produsent, regissør, filmfotograf og redigerer. Resultatet kan ses i Oslo i morgen.
ALT-MULIG-KVINNE: Lisa F. Jackson (58) gjorde alt på Kongo-filmen sin, The Greatest Silence: Rape in the DRC: Produsent, regissør, filmfotograf og redigerer. Resultatet kan ses i Oslo i morgen. Vis mer

- Voldtektene blir ikke snakket om i Kongo. Kvinnene blir voldtatt, lemlestet og forlatt. Men jeg er imponert over kvinnene. De stod i kø for å fortelle sine historier, sier Jackson.

Siden filmen kom ut for halvannet år siden, har hun reist verden rundt for å snakke om Kongo-kvinnene, i håp om å få en slutt på brutaliteten mot landets kvinner.

- Verden må reagere. Det som skjer med kvinnene i Kongo er skandaløst. Når et samfunn ikke klarer å beskytte sine kvinner og barn, er det ikke noe igjen. Da er det bare en jungel, sier Bernard Kalume til Dagbladet.no.

Massiv vold
Den kongolesiske gynekologen Denis Mukwege er med i filmen. Avisa The New York Times besøkte landsbyen Bukavu og legen i 2007. Legen Mukwege orker nesten ikke lenger å høre på historiene som pasientene forteller ham. Hver eneste dag kom 10 nye kvinner og jenter inn på sykehuset hans. Alle var voldtatt. Mange av dem hadde enorme skader nedentil etter at overgriperne hadde stukket våpen, vedstykker eller andre gjenstander inn i sine ofre.

- Vi vet ikke hvorfor disse voldtektene skjer, men en ting er klart: De gjøres for å ødelegge kvinner, sier gynekologen.

- Norge må ta ansvar
Både Oslo dokumentarkino, Kirkens Nødhjelp, Utenriksdepartementet, Norsk ressurssenter for fredsbygging og NUPI er med og arrangerer
onsdagens filmvisning.

GRAVID OG VOLDTATT:  Marie-Jeanne (34) ble voldtatt av fem soldater da hun var syk - og fem måneder gravid. Mannen forlot henne etter voldtekten, da voldtekt er et stort tabu i Kongo. Foto: Lisa F. Jackson
GRAVID OG VOLDTATT: Marie-Jeanne (34) ble voldtatt av fem soldater da hun var syk - og fem måneder gravid. Mannen forlot henne etter voldtekten, da voldtekt er et stort tabu i Kongo. Foto: Lisa F. Jackson Vis mer

- Norge har gjort altfor lite for å stoppe den systematiske massevolden mot kvinner i Kongo. Sammen med det internasjonale samfunn har vi et soleklart ansvar for å få slutt på det som skjer, sier utenlandssjef i Kirkens Nødhjelp, Anne Kristin Sydnes.

FN-styrken i Kongo har fått mandat til å bruke makt for å forsvare sivilbefolkningen, men klarer likevel ikke forhindre de systematiske grusomhetene som finner sted.

- Norge må sammen med andre europeiske land sørge for større FN-styrker i landet som kan beskytte sivilbefolkningen, sier Sydnes

Sjokkert FN-sjef
FNs generalsekretær Ban Ki-moon var nylig i Kongo. Da satte han søkelys på nettopp voldtekter, og krevde at voldtektsforbryterne må straffeforfølges:

- Jeg er bedrøvet og sjokkert over det jeg akkurat har sett, sa FN-sjefen etter besøket.

MILLIONER PÅ FLUKT: Her er det barn som har kommet fram til en av Flyktninghjelpens leire i Goma. Foto: Trond Viken/UD/Scanpix
MILLIONER PÅ FLUKT: Her er det barn som har kommet fram til en av Flyktninghjelpens leire i Goma. Foto: Trond Viken/UD/Scanpix Vis mer

Kongo er et land som er rikt på naturressurser - som verden nyter godt av. I alle mobiltelefoner og datamaskiner brukes for eksempel kobolt, som hovedsaklig finnes i Kongo.

- Voldtatte kvinner strømmer inn på sykehusene hver eneste dag. Nå må verdenssamfunnet gjøre noe for å stoppe dette. De som voldtar må bli straffet. Militærsjefene må bli straffet. En hær skal beskytte, ikke være overgripere, sier Jackson.

Mer om Kongo og filmen:
BBC har en egen faktaside om Kongo.
• Kongos historie fra BBC.
Guardians anmeldelse.
The New York Times' anmeldelse.

Den republikanske republikken Kongo

• Befolkning: 64.7 millioner
• Hovedstad: Kinshasa
• Religion: Kristendom og islam
• Forventet livslengde: 45 (menn) og 48 (kvinner)
• Hovedeksport: Diamanter, kopper, kaffe, kobolt og olje
• President: Joseph Kabila
GODE VENNER: Bernard Kalume (49) og Lisa F. Jackson jobbet tett sammen i Kongo. Nå er de i Norge for å vise filmen The Greatest Silence: Rape in the Congo. Foto: Line Fransson
GODE VENNER: Bernard Kalume (49) og Lisa F. Jackson jobbet tett sammen i Kongo. Nå er de i Norge for å vise filmen The Greatest Silence: Rape in the Congo. Foto: Line Fransson Vis mer
Foto: Lisa F. Jackson
Foto: Lisa F. Jackson Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer