Kongos president ville ikke møte Erna og Børge

Ba om French-toppmøte i New York - fikk nei.

I NEW YORK: President Joseph Kabila Kabange, var i New York på samme tid - men ville ikke møte Erna og Børge. Foto: AP / NTB scanpix
I NEW YORK: President Joseph Kabila Kabange, var i New York på samme tid - men ville ikke møte Erna og Børge. Foto: AP / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Norges statsminister og utenriksminister fikk ikke oppfylt sitt ønske om å møte Kongos president da de alle tre befant seg på samme sted, i New York i anledning FNs 69. hovedforsamling tidligere denne måneden.

Akutt behov Joshua French er alvorlig syk, med akutt behov for legehjelp. Kripos mener at drapet han sitter dømt for - til livstid i fengsel - ikke har funnet sted. Og etter at French skal ha rømt fra en privat soningsordning som UD hadde forhandlet fram, er situasjonen hans i fengsel verre enn noen gang.

Kongolesiske myndigheter har gjort det klart overfor Dagbladet at en benådning fra president Kabila trolig er Frenchs eneste håp.

Statsminister Erna Solberg og utenriksminister Børge Brende ønsket å møte Kabila for å diskutere French-saken.

Fikk nei Solberg og Brende var ifølge Dagbladets opplysninger forberedt på å møte Kabila.

Norge rettet en forespørsel til kongolesiske myndigheter om å få til et møte. Denne forespørselen ble avslått av president Kabila.
 
- I likhet med tidligere, ønsket man fra norsk side å få til et møte med kongolesiske myndigheter på høyest mulig nivå i forbindelse med høynivåuken under FNs generalforsamling. I år lot det seg dessverre ikke gjøre, skriver pressevakt Astrid Versto i Utenriksdepartementet i en e-post til Dagbladet.

Ikke første gang Det har vært gjennomført en rekke møter tidligere mellom Norge og Kongo - også på statsledernivå. Men dette er ikke første gang at kongolesiske myndigheter ikke etterkommer norske ønsker om kontakt.

Dagbladet fortalte i mars i fjor historien om hvordan daværende statsminister Jens Stoltenbergs brev til Kabila aldri ble besvart, tross gjentatte purringer - mens privatpersonen Anne Lise Elgesem (61) fra Kristiansand fikk et hyggelig svar da hun sendte brev til Kongos statsminister.

Statssekretær Sigbjørn Aanes (H) ved Statsministerens kontor opplyser at de ikke har ytterligere kommentarer.

I NEW YORK: Statsminister Erna Solberg og utenriksminister Børge Brende på vei til åpningen av generalforsamlingen i FN. Foto: Pontus Höök / NTB scanpix
I NEW YORK: Statsminister Erna Solberg og utenriksminister Børge Brende på vei til åpningen av generalforsamlingen i FN. Foto: Pontus Höök / NTB scanpix Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer