DIPLOMATISK FLOKE: Dommen mot Joshua French og Tjostolv Moland har skapt problemer for regnskogsamarbeidet mellom Kongo og norge, mener miljøministere.
Foto: Tore Bergsaker
DIPLOMATISK FLOKE: Dommen mot Joshua French og Tjostolv Moland har skapt problemer for regnskogsamarbeidet mellom Kongo og norge, mener miljøministere. Foto: Tore BergsakerVis mer

- «Kongosaken» har ødelagt for arbeidet med å bevare regnskogen i Kongo

Miljøministere er enige.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I 2008 startet samarbeidet mellom blant andre Kongo og Norge for å bevare verdens nest største regnskog, i Kongo.

Norge overførte 500 millioner kroner til Congo basin Forest Fund. Norske og britiske myndigheter lovet at at det skulle tilføres en milliard kroner i bevaringsarbeidet de neste åra, melder Bistandsaktuelt.

I mai 2009 ble Joshua French og Tjostolv Moland pågrepet for drap. Et drøyt år senere ble de dømt til døden for spionasje, ulovlig våpenbesittelse, drapsforsøk, væpnet ran og for å ha dannet et kriminelt forbund. Bare Moland ble dømt for selve drapet.

Den diplomatiske floka som fulgte har ødelagt for det norsk-kongolesiske regnskogsamarbeidet, forteller flere kilder magasinet Bistandsaktuelt har snakket med.

Bistandsaktuelt har blant andre snakket med Kongos miljøminister mellom 2008 og 2012, José Endundo Bononge.

- Jeg er overbevist om at denne uheldige hendelsen har redusert bistandssamarbeidet mellom Norge og Kongo, fordi norske diplomater har sagt det direkte til meg. Disse to tingene har jo ingenting med hverandre å gjøre, så det er svært uheldig. Og før hendelsen var samarbeidet mellom miljødepartementene i Kongo og Norge svært godt. Samarbeidet har lidd som følge av denne uheldige hendelsen øst i Kongo, sier Endundo til Bistandsaktuelt.

Tidligere miljøminister i Norge, Bård Vegar Solhjell (SV), er langt på vei enig.

- Det er nok riktig å si at «Kongo-saken» har vanskeliggjort relasjonene mellom Norge og Kongo, og at saken har påvirket også skogsamarbeidet, men Kongo er et vanskelig land å drive bistand i, med høy korrupsjon og svake styringsmekanismer, så jeg tror flere aspekter har spilt inn når skogsamarbeidet har kommet så kort som det har, sier Solhjell til Bistandsaktuelt.

Verken Utenriksdepartementet eller Klima- og miljødepartementet har ønsket å kommentere saken til Bistandsaktuelt.

VANSKELIGGJORT. Bård Vegard Solhjell er enig i at French- og Moland-saken har vanskeliggjort samarbeidet. Her på tur i jungelen i Malebo i Kongo. Foto: Tore Bergsaker
VANSKELIGGJORT. Bård Vegard Solhjell er enig i at French- og Moland-saken har vanskeliggjort samarbeidet. Her på tur i jungelen i Malebo i Kongo. Foto: Tore Bergsaker Vis mer