Kongress-drapsmann blir helt

Alt tyder på at Russell Eugene Weston Jr. var en ensom og sinnsforvirret gjerningsmann da han fredag skjøt og drepte to politimenn i den amerikanske kongressbygningen i Washington. Men hans forvirrede tanker om USAs regjering kan gjøre ham til helt i deler av amerikansk opinion.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Weston er blitt beskrevet som en schizofren, arbeidsløs einstøing uten venner eller kolleger. Men han ble i 1996 registrert av det føderale politiet FBI for å ha kommet med trusler mot president Bill Clinton, så alvorlige at FBI satte ham på overvåkingslisten.

I flere sammenhenger har Weston uttrykt sin politiske frykt for at sentrale myndigheter overvåket ham. Regjeringen avlyttet ham i delstaten Montana gjennom parbolantennen til naboen Ken Moore, fortalte han. Og på familiens hjemsted i delstaten Illinois insisterte den nå drapstiltalte 41-åringen på at et lys fra naboens bondegård stammet fra den amerikanske marinens spesialstyrker Navy Seals. De var der på ordre fra president Bill Clinton for å drepe ham.

Regjeringsfiendtlig

For overvåkingen hadde Russel Eugene Weston sverget å ta hevn en dag, og drapsmannens innbilte fiender i regjeringsapparatet ble nesten ofre for hans kuler.

Bare to politimenn som ga livet for å stoppe ham, hindret Weston i å nå kontoret til republikanernes innpisker i Kongressen, Tom DeLay. Han var også nær kontoret til lederen for Representantenes hus, Newt Gingrich.

Hatet til sentralmakten er blitt et utbredt fenomen i deler av USA som ligger langt fra den verdensvante østkysten. Det går ofte sammen med innbilte konspirasjoner der FN overtar styringen med USA under dekke av «ny verdensorden», motstand mot selvbestemt abort, motstand mot skatter, fartsgrenser og andre reguleringer.

De samme tankene har inspirert andre isolerte eller ikke fullt så isolerte gjerningsmenn til både drap og terrorhandlinger, delvis med sympati fra deler av opinionen. Hatet mot sentrale myndigheter er også det viktigste idegrunnlaget hos de væpnede militsgruppene som har vokst fram.

Milits

USAs høyreekstreme milits forbereder også væpnet kamp mot regjeringen i Washington. En av lederne var lenge den pensjonerte, norsk-amerikanske generalen Norman Olson i Michigan, som hevdet å ha i alt 12.000 mann under våpen. Hans mål var å samle alle USAs militsgrupper til en bevegelse for å beskytte amerikanske idealer mot korrupte politikere, først og fremst presidenten og eliten i Washington.

- Nordmenn skjønner sikkert hva vi står for. Dere stemte nei til EU, Gud velsigne dere, sa Olson til NTB i 1995. Han har blant annet tjenestegjort i det tidligere NATO-hovedkvarteret på Kolsås.

Advarsel

Enda betrakter mange de forskrudde ideene på USAs ytre høyre fløy som isolerte fenomener. Men den jødiske, antirasistiske organisasjonen Anti-Defamation League utga i fjor høst en brosjyre der den advarer mot at skillet mellom høyreekstreme tanker og brede opinionsgrupper er i ferd med å viskes ut.

Rapporten beskrev i detalj hvordan den høyreekstreme bevegelsen var i ferd med å vinne «retorisk støtte i samfunnets sentrum».

Fredag 24. juli kan bli husket som datoen da tankegodset flyttet fra prærien til å kreve sine første ofre i det politiske USAs sentrum.

(NTB)

HELT: Den sinnsforvirrede