Kongressen ga Bush en skikkelig smekk

Gikk imot president George W. Bushs plan om å sende flere soldater til Irak.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Representantenes hus ga president George W. Bush en skikkelig smekk da en resolusjon som uttrykker misnøye med hans strategi for Irak ble vedtatt med stort flertall.

Det hvite hus avviste straks resolusjonen som ikke er bindende, og advarte demokratene mot å kutte bevilgningene til krigen i Irak.

Han gjorde det klart at planen om å sende ytterligere 21.500 soldater til Irak går sin gang uten hensyn til resolusjonen. Som øverstkommanderende for USAs væpnede styrker er Bush ikke bundet av kongressens resolusjoner.

Samme dag vedtok Pentagon å framskynde overføringen av 1.000 av soldatene med én måned.
17 republikanere
Resolusjonen ble vedtatt med 246 mot 182 stemmer i kammeret der demokratene nå har et flertall på 233 mot 201. Bare to demokrater stemte mot resolusjonen, mens 17 av republikanerne sluttet seg til det demokratiske flertallet.

- Vi skriver ikke lenger ut noen blankofullmakt til president Bush i Irak-spørsmål, sa presidenten i Representantenes hus, demokraten Nancy Pelosi.

Hun ga Bush og hans folk klar beskjed om at fredagens resolusjon bare er det første i en serie utspill om Irak-krigen som vil bli satt på dagsordenen i Kongressens annetkammer eller «underhus».

Den republikanske mindretallslederen John Boehner stemplet resolusjonen som et «narrespill». De fleste politiske observatører var likevel enige om at Bush nå vil måtte regne med hardere motstand i mer avgjørende oppgjør senere.

For å få støtte fra republikanere understrekes det at kongressen og det amerikanske folk vil fortsette å støtte og beskytte de amerikanske soldatene som tjenestegjør i Irak.

Pelosi ba også om ett minutts stillhet for de over 3.100 amerikanske soldatene som har falt i Irak.


Utbredt misnøye
Selv om bare 17 republikanere til slutt stemte for resolusjonen, mener Norman Ornstein i den konservative tenketanken American Enterprise Institute at et stort flertall av dem ville stemt for resolusjonen om det hadde vært hemmelig avstemning.
MISNØYE:  Lederen for Representantenes hus, Nancy Pelosi, på en pressekonferanse etter at resolusjonen, som uttrykte misnøye med Irak-strategien var vedtatt. Foto: AP/Scanpix
MISNØYE: Lederen for Representantenes hus, Nancy Pelosi, på en pressekonferanse etter at resolusjonen, som uttrykte misnøye med Irak-strategien var vedtatt. Foto: AP/Scanpix Vis mer

Så stor er misnøyen med Bushs strategi blitt også blant republikanerne, ikke minst fordi de ser framover mot neste valg som avgjøres av et stadig mer frustrert velgerkorps.

Avstemmingen markerte slutten på en fire dager lang debatt, den lengste som har vært holdt siden invasjonen av Irak i mars 2003.

Lørdag holder Senatet en avstemning om en debatt om et lignende resolusjonsforslag skal holdes. Tidligere denne måneden greide republikanerne å stanse en slik debatt.

Demokratene ønsker å tvinge Bush til å begynne å trekke soldatene tilbake fra Irak, i tråd med folkemeningen.

(©NTB)