PROTESTER: Oljerørledningen Keystone som er planlagt tvers gjennom USA mellom Canada og Mexicogulfen er blitt møtt med protester. Her fra en demonstrasjon utenfor Det hvite hus i januar. Foto: AFP PHOTO/NICHOLAS KAMM
PROTESTER: Oljerørledningen Keystone som er planlagt tvers gjennom USA mellom Canada og Mexicogulfen er blitt møtt med protester. Her fra en demonstrasjon utenfor Det hvite hus i januar. Foto: AFP PHOTO/NICHOLAS KAMMVis mer

Kongressen godkjenner omstridt oljerørledning

Kongressen har under Republikanernes ledelse gitt grønt lys til bygging av den omstridte oljerørledningen Keystone XL. President Barack Obama vil legge ned veto.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forslaget om rørledningen fra Canada til Texas fikk 270 stemmer i Representantenes hus, der 152 stemte imot. Bare en republikaner motsatte seg byggingen av Keystone, mens 29 demokrater stemte for.

Senatet ga tommelen opp for den foreløpig siste versjonen av Keystone-vedtaket i januar, mens Obama er imot hele forslaget. Presidenten mener beslutningen om rørledningen bør ligge i regjeringen og venter på en evaluering han har bestilt fra utenriksdepartementet før han bestemmer seg for veien videre for rørledningen.

Oljerørledningen skal etter planen frakte 800.000 fat olje om dagen fra oljesandområder i Canada til Texas.

Republikanerne, som har flertall både i Senatet og Representantens hus, mener Keystone XL-rørledningen vil bidra til å skape hardt tiltrengte arbeidsplasser i USA.

Obama mener rørledningen bare kan sluttføres dersom det kan bevises at den ikke vil bidra til å øke utslipp av klimagasser.

Prosjektet trenger godkjenning fra presidenten fordi det krysser en internasjonal grense, og Obama har varslet at han vil legge ned veto når Kongressens vedtak nå sendes til Det hvite hus for godkjenning.

(NTB)