Kongressen kritiseres for innblanding i Schiavo-saken

De fleste amerikanerne mener Kongressen ikke burde ha grepet inn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hele 67 prosent tror at de folkevalgte har engasjert seg i saken for å slå politisk mynt, ikke fordi de bryr seg om prinsippene i saken, viser undersøkelsen som er gjort av ABC News. 70 prosent finner Kongressens innblanding upassende.

USAs president George W. Bush undertegnet natt til mandag en omstridt lov som er ment å redde livet til den hjerneskadde kvinnen.

Loven ble vedtatt for at legene skal kunne sette inn igjen næringssonden som har holdt den nå 41-årige Schiavo kunstig i live siden hun ble rammet av hjertesvikt i 1990. Loven ble samme natt vedtatt med 203 mot 58 stemmer i Representantenes hus etter at Senatet noen timer tidligere enstemmig hadde sagt ja til loven.

Avbrøt ferien

Striden om Schiavo skal få lov til å dø eller ikke, nådde et dramatisk høydepunkt i helgen. Senatet utsatte påskeferien og Representantenes hus tilbakekalte kongressmedlemmene for å vedta kriseloven de håper skal redde kvinnens liv.

President Bush avbrøt påskeferien for å stå klar til å undertegne loven.

Et flertall av demokratene og republikanerne ble søndag enige om det nye lovutkastet, mindre enn ett døgn etter at legene fjernet næringssonden som har holdt Schiavo kunstig i live.

Politikere som stemte nei til lovforslaget, er kritiske til at Kongressen blander seg inn i en sak som domstolene har behandlet gang på gang i løpet av en sjuårsperiode, og som i alt 19 dommere har vært involvert i.

Men flere demokrater som er imot dødsstraff, stemte for loven, fordi de er redd for å bli beskyldt for dobbeltmoral ved å gå inn for at Schiavo skal dø.

Kampsak for høyresiden

Saken om Schiavo er blitt en kampsak for det religiøse høyre i USA, som går mot barmhjertighetsdrap og retten til å bestemme selv når man vil dø. To ganger før er sonden fjernet og satt inn igjen etter runder i rettsvesenet.

I de siste ukene har saken forflyttet seg fra domstoler og det politiske plan i Florida til de øverste maktorganer i Washington.

Legene utelukker alle muligheter for at Terri Schiavo kan bli frisk, og ektemannen Michael Schiavo hevder at hun selv sa til ham før hjertesvikten at hun ikke ønsket å bli holdt i live kunstig om hun skulle bli hjerneskadd.

Også han beskylder politikerne for å utnytte saken for å få politisk gevinst.

- At Kongressen kommer her og blander seg inn i en familiesak er uhørt, sa han til TV-kanalen CBS.

Foreldrene hennes derimot mener at hun kan høre og forstå, og at det ikke er mulig å se bort fra at hun kan bli bedre.

Ifølge legene vil hun dø i løpet av få uker når næringssonden er fjernet. (©NTB)