Kongressen vedtar støtte til syriske opprørere

Kongressen godkjente onsdag president Barack Obamas plan om å væpne og trene moderate opprørere i Syria som slåss mot jihadistene i IS.

PROTESTERER: Et meldem av gruppen «CodePink» demonstrerer mens USAs utenriksminister John Kerry redegjør for landets politikk i Midtøsten i en høring i Senatets utenrikskomite. Foto:  Saul LOEB / NTB Scanpix
PROTESTERER: Et meldem av gruppen «CodePink» demonstrerer mens USAs utenriksminister John Kerry redegjør for landets politikk i Midtøsten i en høring i Senatets utenrikskomite. Foto: Saul LOEB / NTB ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Representantenes hus vedtok planen med 273 mot 156 stemmer.

Selv om flertallet var komfortabelt, stemte noen republikanere imot fordi de mener planen ikke er nok til å slå tilbake islamistene, mens noen demokrater frykter at USA kan bli dratt inn i en ny full krig i Midtøsten.

Senatet må også godta planen før den kan sendes til presidenten til undertegning.

Nei til bakkekrig
President Barack Obama sier nok en gang at det er uaktuelt å la amerikanske soldater delta i bakkekamper mot Den islamske staten (IS).

— De amerikanske styrkene som er blitt utplassert i Irak, har ikke og kommer ikke til å ha et kampoppdrag, sa Obama da han talte til amerikanske soldater ved hovedkvarteret for USAs styrker i Sentral-Asia, Midtøsten og Nord-Afrika i Tampa i Florida onsdag.

Ikke lenge etter kom det en uttalelse fra Det hvite hus der det går fram at irakiske myndigheter ønsker at amerikanske militærrådgivere utplasseres sammen med irakiske styrker nær fronten. Dette skal i så fall vurderes fra «sak til sak».

— De kommer ikke til å være personlig eller direkte involvert i kamper mot fienden, sa talsmann i Det hvite hus, Josh Earnest, idet han reiste hjem fra Tampa sammen med Obama.

Uttalelsen ligner på den som USAs forsvarssjef Martin Dempsey kom med da han deltok i en høring i Kongressen tirsdag.

Dempsey sa at det kan bli aktuelt å bruke amerikanske militærrådgivere på bakken når irakiske styrker iverksetter store og kompliserte angrep mot IS.

40 land
Obama opplyste onsdag at over 40 land har tilbudt seg å hjelpe koalisjonen som skal kjempe mot ekstremistgruppa IS, som har erobret store områder i Irak og Syria.

(NTB)