Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kongressmedlem skutt i hodet på kloss hold

Den amerikanske kongressrepresentanten Gabrielle Giffords er skutt i et attentat. Seks skal være døde.

Åstedet:Politiet og redningsmanskaper på åstedet utenfor supermarkedet der kongressmedlem Gabrielle Giffords, og flere andre ble skutt i dag i Tucson, Arizona. Foto: AP/Chris Morrison)
Åstedet:Politiet og redningsmanskaper på åstedet utenfor supermarkedet der kongressmedlem Gabrielle Giffords, og flere andre ble skutt i dag i Tucson, Arizona. Foto: AP/Chris Morrison) Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Kirurg Peter Rhee, som leder akuttavdelingen på sykehuset der Giffords nå blir opperert sier han er optimistisk kongressmedlemmets vegne, melder Fox News.

- Våre tanker går til Mark Kelly, Gabby ektemann, og alle de som er glade i henne. Gabby, vi vil ikke miste deg. Vær så snill bli her med oss, sier tidligere kongressmedlem Alan Grayson til Fox News.

- Hun så alltid på den lyse siden av livet. Gabby var en av de lystigste, mest sjarmerende og engasjerende personene jeg kjenner, fortsetter han.

Skutt gjennom hodet Det demokratiske kongressmedlemmet Gabrielle Giffords og flere andre ble i kveld norsk tid skutt utenfor et supermarked i Tucson i Arizona. Ifølge ABC sier doktor Rhee at kula gikk gjennom Giffords' hode.
 
- Det siste jeg har hørt, er at hun er inne til operasjon nå, sier talsperson Darci Slaten for Universitetssykehuset i Tucson til CNN.

Senator Linda Lopez, som er en venn av Giffords, forteller til Fox News at legene nå oppnår kontakt med Giffords og Lopez føler seg sikker på at hun vil overleve.

I alt seks personer er bekreftet døde og tolv er skadet etter skyteeposoden, skriver CNN. Blant de døde er en ni år gammel jente og en føderal dommer. Tre av de skadde skal ha jobbet i Giffords stab.
  Overmannet En bevæpnet mann skal ha løpt helt fram til henne og ropt ett eller annet før han skjøt henne midt i hodet. Da var Giffords i samtaler med et par. Attentatmannen skal ha skutt henne fra en avstand på en drøy meter, sier Peter Michaels, nyhetsredaktør i Arizona Public Media til NPR.

Ifølge en politimann Fox News har snakket med skjøt mannen så vilt rundt seg med et automatvåpen. En sikkerhetsvakt skal så ha åpnet ild mot attentatmannen.

Attentatmannen skal ha forsøkt å løpe vekk, men ble overmannet av en person som var til stede. 22 år gamle Jared Laughner er i følge AP pågrepet.

En ansatt i en butikk like ved , Jason Pekau, forteller til CNN at han hørte 15-20 skudd.

Arrangementet var veldig uformelt. Giffords hadde satt opp et bord, og rundt 20 til 30 personer samlet seg for å snakke med henne.

- Skytteren gikk fram og skjøt Giffords i hodet, sier et vitnet Steven Rayle, ifølge The Guardian.

Ditt hjørne
Den 40 år gamle kongressrepresentanten ble gjenvalgt for andre gang i november og ledet et «Kongressen på ditt hjørne» arrangement da attentatmannen slo til, melder NPR.

Hun skal ha vært med på et offentlig arrangement som gikk under navnet "Your corner" (ditt hjørne).

Like før arrangementet startet i kveld, norsk tid, sendte hun ut denne Twittermeldingen: «Mitt første "Kongressen på ditt hjørne" startet nå. Kom innom og fortell hva du tenker eller send meg en melding senere. »

Astronautfrue
Giffords er kjørt til sykehus og hun skal ha vært i live da hun ankom sykehuset.

Skutt: Den demokratiske kongressrepresentanten Gabrielle Giffords.
Skutt: Den demokratiske kongressrepresentanten Gabrielle Giffords. Vis mer

Flere av de som også er blitt skutt skal ha jobbet i Giffords stab.

Giffords er leder av underkommiteen for romfart og hun har også sete i Representantenes hus sine kommiteer for teknologi og forsvar. I november forsvarte hun plassen sin mot sterk konkurranse fra en kandidat sponset av den konservative Tea-party-bevegelsen.

Hun var en av tre demokratiske kandidater som rapporterte om hærverk etter at de stemte for den omstridt helsereformen til president Barack Obama.

Giffords var gift med astronauten Mark Kelly, en veteran fra den første Gulf-krigen. Paret har to barn.

Mark Kelley skal etter planen opp med romferja 1. april, i det som er historiens nest siste planlagte romferjeoppskyting.
 
Obama
President Barack Obama kom i kveld med en uttalelse der han fordømte attentatet:

- Vi vet ennå ikke sikkert hva som har skjedd. Det vi vet er at en slik meningsløs og grusom voldshandling ikke hører hjemme i et fritt samfunn. Jeg ber alle amerikanere om å følge meg og Michelle og ta representant Giffords, de andre offrene og deres familier med i våre bønner, sa han. 

Familiebilde: Dette bilde lastet astronautmannen Mark Kelly opp på Twitter i høst. Fottur i Grand Canyon er ikke så lett som det ser ut som, var meldingen.
Familiebilde: Dette bilde lastet astronautmannen Mark Kelly opp på Twitter i høst. Fottur i Grand Canyon er ikke så lett som det ser ut som, var meldingen. Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling