Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kongresspolitikere vil at Donald Trump skal få Nobels fredspris

Republikanere på Capitol Hill mener Donald Trump fortjener Nobels fredspris etter den historiske avtalen mellom Nord-Korea og Sør-Korea.

TAR ÆREN: Donald Trump og hans støttespillere mener USAs president har spilt en betydningsfull rolle for den fredsavtalen mellom Nord-Korea og Sør-Korea. Foto: Scanpix
TAR ÆREN: Donald Trump og hans støttespillere mener USAs president har spilt en betydningsfull rolle for den fredsavtalen mellom Nord-Korea og Sør-Korea. Foto: Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): 18 republikanere nominerer Donald Trump til Nobels fredspris. Det skriver de i et brev sendt til Norges Nobelkomité.

«Ingen fortjener komiteens anerkjennelse mer i 2019 enn president Trump for hans utrettelige arbeid for å skape fred til vår verden», står det blant annet å lese i brevet fra kongresspolitikerne, ifølge NBC.

De republikanske politikerne mener Trump fortjener fredsprisen for sitt arbeid for å lette atomvåpen-spenningene med Nord-Korea.

27. april signerte Nord-Koreas leder Kim Jong-un og Sør-Koreas leder Moon Jae-in en erklæring om atomvåpennedrustning på Korea-halvøya. De to var enige om den historiske avtalen om full atomnedrustning og en slutt på Koreakrigen.

«Panmunjom-erklæringen for fred, velferd og samling på Koreahalvøya» kan potensielt gjøre en slutt på en av verdens lengste konflikter.

Tok æren

Det er ventet at Donald Trump skal møte Kim Jong-un i løpet av de nærmeste ukene.

Det aller viktigste blir samtalene Trump og Kim kommer til å ha og sistnevntes atomprogram. Kim ønsker at USA trekker tilbake de 28 500 soldatene utplassert i Sør-Korea som betingelse, noe som virker usannsynlig.

Avtalen mellom Nord og Sør-Korea kan imidlertid være viktig drahjelp.

- Etter er heftig år med rakettoppskytninger og atomtester, finner et historisk møte mellom Nord- og Sør-Korea sted. Bra saker skjer, men bare tida vil vise, innledet Trump i en Twitter-melding, etter avtalen mellom statslederne på Koreahalvøya, før han fortsatte:

- KOREAKRIGEN NÆRMER SEG SLUTTEN! USA, og alle landets fantastiske mennesker, burde være veldig stolte av det som nå skjer i Korea, skriver Trump.

I en seinere Twitter-melding fortsetter Trump å ta delvis æren for avtalen:

- Ikke glem den enorme hjelpen min gode venn president Xi av Kina har gitt USA, spesielt ved grensa til Nord-Korea. Uten ham ville det vært en mye lengre og tøffere prosess, skriver han.

Skrøt av seg selv

At Trumps støttespiller på Capitol Hill mener at han fortjener Nobels fredspris var noe han tydelig satte pris på under et valgkamparrangement i Washington i Michigan.

Mens publikum taktfast ropte «Nobel! Nobel!» som et implisitt krav om at Trump får fredsprisen, skrøt han selv av hvordan hans egen innsats er årsaken til det historiske møtet mellom lederne i Nord- og Sør-Korea.

- Moon gir oss en enorm del av æren. Han gir oss all æren. Jeg hadde folk fra «fake news» i morges som spurte: Hva mener du, president Trump, at du hadde med dette å gjøre? La meg si det: Hva med alt, sier en særdeles oppglødd Trump under arrangementet.

Nominert fire ganger

SIGNERER AVTALE: Nord-Koreas diktator Kim Jong-un og Sør-Koreas president Moon Jae-in signerer begge erklæring om full atomnedrustning på Korea-halvøya og uttrykker et felles mål om å få slutt på Koreakrigen. Video: CNN Vis mer

Ifølge brevet fra hans støttespillere til Nobelkomiteen, har Nord-Korea lenge ignorert internasjonale krav om atomnedrustning. De mener Trumps «fred gjennom styrke-politikk» har vært viktig for å få Nord-Korea til forhandlingsbordet.

Trump roses videre for å ha samlet verdenssamfunnet i en enighet om sanksjoner mot Nord-Korea. Ifølge republikanerne har disse påvirket Nord-Koreas økonomi og bidratt til landet ønsker å forhandle.

Ifølge Aftonbladet kan hvem som helst nominere en person til fredsprisen. Donald Trump er blitt nominert til prisen fire år på rad.

Til nå har fire amerikanske presidenter fått Nobels fredspris: Barack Obama, Theodore Roosevelt, Woodrow Wilson och Jimmy Carter.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media