Kongsberg: - Voldtektssaken setter sinnene i kok

- Det var dette vi advarte mot. 

BESLAG: Krimteknikere jobbet fredag på åstedet, hvor en kvinne i 20-årene hevder hun ble voldtatt natt til torsdag. Foto: Christian Roth Christensen. 
BESLAG: Krimteknikere jobbet fredag på åstedet, hvor en kvinne i 20-årene hevder hun ble voldtatt natt til torsdag. Foto: Christian Roth Christensen. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KONGSBERG (Dagbladet): Det røde huset i utkanten av Kongsberg sentrum er sperret av med politibånd. To krimteknikere i hvite drakter bærer bevismateriale ut i pappesker.

I huset skal en kvinne fra Kongsberg i begynnelsen av 20-åra ha blitt voldtatt natt til torsdag.

Jenta har forklart at hun på vei hjem fra byen ble overmannet av en gruppe unge menn, og dratt inn i huset, hvor hun ble voldtatt av en eller flere personer.

- Etter avhør mener vi det er skjellig grunn til mistanke mot disse tre, sier Knut Svalheim, politiadvokat ved Kongsberg politistasjon.

To av de tre mennene som nå er varetektsfengslet for forholdet, erkjenner samleie med kvinnen, men mener det var frivillig fra hennes side.

Den tredje benekter seksuelt samkvem med kvinnen, eller at han kjenner til kvinnen i det hele tatt, skriver NTB.

Er tilknyttet asylmottak

Advokatene, Haakon Fredrik Borgen, Ole-Håkon Ellingsen og Fredrik Naumann, representerer hver sin klient i saken.

Borgen og Naumanns klienter har samtykket fengslingen, men sier seg ikke skyldig i henhold til siktelsen.

Ellingsens klient samtykket ikke varetektsfengsling, men retten valgte å etterkomme politiets begjæring. Klienten ble dermed varetektsfengslet på samme vilkår som de to andre.

Dagbladet får bekreftet at alle de tre siktede er asylsøkere og har tilknytning til det desentraliserte asylmottaket på Kongsberg, som er drevet av driftsoperatøren Hero.

Den unge kvinnen har forklart at hun ikke kjente mennene fra før.

- Saken splitter småbyen

- Det var dette vi advarte mot. Uønskede handlinger i nærmiljøet. Det handler om tryggheten til folk, sier Geir Lundeheim, som leder Facebook-gruppa Nei til 1000 flyktninger på Raumyr.

Han var med på å organisere innbyggerne til fakkeltog, da det i fjor ble kjent at UDI ville legge et nytt stort mottak til Kongsberg sentrum.

Nå koker debatten på gruppa på ny - selv om de mistenkte voldtektsmennene ikke har noen kobling til omdiskuterte Raumyr mottak.

KRITISK: Geir Lundeheim synes det er et for høyt antall asylsøkere i Kongsberg. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet.  
KRITISK: Geir Lundeheim synes det er et for høyt antall asylsøkere i Kongsberg. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet.   Vis mer

«Er det jeg har sagt hele tiden, var bare et tidsspørsmål!», skriver en av brukerne.

«Med byen fylt opp av hyener og sjakaler er det livsfarlig å gå hjem om natten, gjelder både jenter og gutter», skriver en annen.

En annen omtaler de varetektsfengslede som «apekatter».

Stort engasjement

Lundehaug omtaler Kongsberg som en splittet by.

Han har vært en av de tydeligste skeptikerne og har protestert høylytt mot at Kongsberg skal ta imot flere asylsøkere.

- Det må gå an å spørre om de som bodde i dette huset har tilknytning til noen av mottakene i kommunen. Istedet opplever vi at dette feies under teppet, sier han.

SPERRET AV: Huset i Kongsberg hvor den angivelige voldtekten skal ha skjedd. Foto: Christian Roth Christen/Dagbladet
SPERRET AV: Huset i Kongsberg hvor den angivelige voldtekten skal ha skjedd. Foto: Christian Roth Christen/Dagbladet Vis mer

Han understreker at det ikke er rasisme å være kritisk til antallet asylsøkere.

- De siktede omtales som "apekatter" i kommentarfeltene på gruppa?

- Det hadde nok stått om apekatter i kommentarfeltene hvis overgrepsmennene var norske også, men vi har nok et annet språk. Alle er nok ikke like flinke med ord, sier Lundeheim.

Tre menn ble fredag varetektsfengslet i fire uker med brev og besøksforbud i forbindelse med hendelsen torsdag. En av de tre siktede har bedt om betenkningstid, de to andre har godkjent varetektsfengslingen. Alle tre nekter straffskyld.

Parallelt med prosessen i retten, har politiet jobbet med å sikre spor på åstedet.

Hærverk

I kjølvannet av voldtekten er verandadøra på huset blitt brutt opp, og steinkastere har knust ruter på huset. Foreløpig er det uklart hvem som står bak hærverket.

- Det er fryktelig tåpelig, og kan være med å ødelegge bevis. Jeg advarer på det sterkeste mot sånt, sier ordfører Kari Anne Sand (Sp).

Hun syns voldtektssaken er beklagelig, og advarer mot å blande innvandringspolitikk oppi diskusjonen om den pågående straffesaken.

- Dette er en veldig trist sak og jeg har stor medfølelse for jenta. Denne typen hendelse er uønsket i Kongsberg, sier Senterparti-ordføreren.

KRITISK: Kari Anne Sand (Sp) er kritisk til hendelsen. Her er hun på sitt kontor i rådhuset i Kongsberg. Christian Roth Christensen/Dagbladet. 
KRITISK: Kari Anne Sand (Sp) er kritisk til hendelsen. Her er hun på sitt kontor i rådhuset i Kongsberg. Christian Roth Christensen/Dagbladet.  Vis mer

Varaordfører Kjell Gunnar Hoff (Kongsberglista) uttaler seg mer kritisk:

- Jeg regner med at eventuelle oppholdstillatelser til de som eventuelt blir dømt for dette, blir trukket tilbake. De har ikke noe her i landet å gjøre, sier han.

- Forkastelig sak

Driftsoperatøren Hero, som driver mottaket som de tre varetektsfengslede har tilknytning til, sier til Dagbladet at de ikke kjenner til mer om denne saken enn det som står i avisene.

- Dette er en sak som etterforskes av politiet, vi kan ikke kommentere noe utover det, sier regionsjef i Hero Bente Dalåker.

Fagsjef Tor Arne Hauge i driftsselskapet Link, som driver det nye asylmottaket på Kongsberg i det gamle høgskolebygget på Raumyr, syns at denne saken er trist.

Hauge mener det er synd om hendelsen torsdag skaper økt skepsis mot asylsøkerne som bor på mottaket.

- Det er en forkastelig sak. Denne handlingen har ingen kobling med Raumyr mottak og vi fordømmer denne saken like sterkt som alle andre, sier Hauge.

TRIST: Fagsjef Tor Arne Hauge i Link synes det er trist om folk i Kongsberg drar alle utlendinger i kommunen under en kam. Her sammen med mottaksleder Britt Scharffenberg på Raumyr Mottak. Foto: Christian Roth Christensen/Dagbladet.
TRIST: Fagsjef Tor Arne Hauge i Link synes det er trist om folk i Kongsberg drar alle utlendinger i kommunen under en kam. Her sammen med mottaksleder Britt Scharffenberg på Raumyr Mottak. Foto: Christian Roth Christensen/Dagbladet. Vis mer

Han håper innbyggerne i Kongsberg ikke skjærer alle over en kam.

- Handlingen er utført av individer, ikke grupper, sier fagsjefen.

Folk flest er positive

Hauge kjenner seg ikke igjen i beskrivelsen om en splittet by, og sier mottaket ikke har hatt en eneste uheldig episode med verken beboere eller innbyggere siden oppstarten.

Ordfører Kari Anne Sand er enig. Hun har et inntrykk av at asylmottaks-motstanderne er en liten gruppe, som bare gjør mye ut av seg på nettet.

- De fleste av Kongsberg sine innbyggere er positive til de nye asylsøkerne i kommunen, sier hun.

- Jeg har ikke merket noen endring i Kongsberg. Ikke noe er særlig annerledes enn før denne hendelsen. Kongsberg er en liten trygg by, slik den alltid har vært, sier Sand.

Alle de tre er nå varetektsfengslet i fire uker med brev- og besøkskontroll.