Konjakk-flaskene kan spores

Hvis du blir tilbudt Bache Gabrielsen-konjakk, så se nøye på produksjonsnummeret nedenfor flaskehalsen. Hvis nummeret er 107918 07000, så er flaska en del av det stjålne partiet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Personer som blir tilbudt stjålet Bache Gabrielsen, har grunn til å tenke seg om to ganger: Flaskene er merket med et nummer som gjør at de kan spores tilbake til det stjålne partiet. Merket står på selve flaska, like nedenfor flaskehalsen. Dette er det såkalte lot-nummeret for denne produksjonen.

- Hver produksjon har et unikt nummer. Derfor kan jeg med sikkerhet si at bare flaskene i traileren som ble stjålet har dette nummeret, sier produktgruppesjef Ola Nersnæs i Haugen-gruppen til Dagbladet. Det er T. Storm & Sønner, som er en del av Haugen-gruppen, som er importør av Bache Gabrielsen i Norge.

Må betale toll

Importøren av det stjålne konjakkpartiet må betale toll, avgifter og moms for hele partiet som har havnet på avveie. Det er snakk om 250 kroner pr. flaske, totalt 4,7 millioner kroner for alle de 19008 flaskene. 17848 av flaskene er kommet på avveie.

Dagbladet får bekreftet fra Toll- og avgiftsdirektoratet at importøren må betale avgiftene til staten selv om varen blir stjålet. Alkoholavgiften utgjør alene 197 kroner pr. konjakkflaske. Med moms og emballasjeavgift er det snakk om rundt 250 kroner pr. flaske.

- Vi er klar over at det må betales avgifter i det øyeblikk varen regnes som omsatt, og da er det likegyldig om det har skjedd på lovlig eller ulovlig vis, sier administrerende direktør Jan E. Jørgensen i Haugen-gruppen.

Verdien på spritlasten er seks millioner kroner. Hvem som skal dekke tapet kan bli en juridisk nøtt. Både Ecotrans, som hadde ansvaret for transporten, og Vectura, som var kjøper av konjakken, har forsikret lasten. Haugen-gruppen, som er formell eier av konjakken, er selvassurandør.

Hvem skal betale

Bache-Gabrielsen må jobbe overtid
Bache-Gabrielsen må jobbe overtid Vis mer

- Dette er litt finurlig. Vi eier hele lasten, men Vectura sto som kjøper av hele partiet. I utlandet er det vanlig at transportøren dekker slike tap. Det verste utfallet for oss er at vi må dekke hele tapet selv, men den konklusjonen skal vi ikke trekke nå. I neste uke skal vi ha et møte med Vectura og de transportfirmaene som har vært involvert. Da vil disse spørsmålene bli tatt opp, sier Jørgensen.

Ingen er foreløpig pågrepet for tyveriet.

SJEKK FLASKA DI: De stjålne Bache-Gabrielsen-flaskene er utstyrt med nummeret 107918-07000 på flaskehalsen.